Нов вид богомолка, ловуваща риба смая ученитеБиолозите в Индия откриха

...
Нов вид богомолка, ловуваща риба смая ученитеБиолозите в Индия откриха
Коментари Харесай

Нов вид богомолка, ловуваща риба смая учените

Нов тип богомолка, ловуваща риба смая учените
Биолозите в Индия откриха извънредно необикновена популация богомолки, които не ловуват други инсекти, а доста по-голяма плячка – риба, плуваща на повърхността на реките и езерата. Необичайното изобретение е оповестено в "Journal of Orthoptera Research".

"Изглежда, че богомолките са в положение да си спомнят къде се намира тъкмо избран вид плячка, изключително такава, която може елементарно да се хване, което им оказва помощ да оцелеят като ги връща на "местата за риболов", отбелязва Роберто Батистон от Музея на долината Брента (Италия).

Богомолките са едни от най-големите хищни инсекти на Земята. Те ловуват освен безгръбначни, само че и дребни гущери, жаби и птици.

Тези инсекти са изключително забавни, защото женската може да изяде колегата си по време на чифтосването, съхранявайки протеини за бъдещото си поколение. Мъжките на доста типове богомолки са създали комплицирани поведенчески тактики с друга степен на триумф в принуждаването на женската да ги възприема като сътрудник, а не като храна.

Батистон и сътрудниците му са разкрили група богомолки с доста необикновена диета, разследвайки случай, разказан от гражданин на Карнатака в Индия, който построил дребна градина и езеро на покрива на къщата си.

Любителят градинар, както учените показват, се опитал да развъди риба от вида гупа и други живи същества в езерото, което той бил украсил с водни лилии и други растения.

След известно време притежателят на езерцето забелязал, че в градината му се заселила много огромна група богомолки (Hierodula tenuidentata), които непрекъснато седели върху листата в езерото. След появяването им броя на рибите в езерото почнал бързо да понижава. Скоро градинарят разкрил, че това се дължи на обстоятелството, че насекомото целеустремено ги улавя и яде.

Той съобщил това на създателите на публикацията и те прекарали идващите пет дни, наблюдавайки държанието на безгръбначния див звяр. Учените в началото сложили под въпрос изказванията му - очите на богомолката не са подобаващи за "воден лов" и те не са осведомени с навиците на гупата и други риби.

Всичко това, както се оказало, не пречело на богомолките елементарно да хващат и ядат риба. Те се възползвали от обстоятелството, че повърхността на езерото е покрита с листа от водни лилии, откъдето устройвали капан на гупите. Те изчаквали любопитната риба да доплува до повърхността на водата, обърквайки сянката на богомолката с комари, мухи и други инсекти.

Според Батистон, в случай че други богомолки се държат по този метод, в непосредствена непосредственост до естествени водни обекти, те могат да причинят съществено увреждане на техните екосистеми и да окажат съществено въздействие върху жизнеспособността на рибните популации. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР