Нов термин, който особено силно вълнува хората, които обичат да

...
Нов термин, който особено силно вълнува хората, които обичат да
Коментари Харесай

Голямото предизвикателство ваксинационен паспорт

Нов термин, който изключително мощно вълнува хората, които обичат да пътуват, се появи около Коронавирус рецесията – имунизационен паспорт.

Дания стана първата страна, която разгласи, че в границите на 3 до 4 месеца ще сътвори цифров паспорт, който ще потвърждава, че притежателят му е бил имунизиран. Швеция ги последва. Преди това американският президент Джо Байдън разписа изпълнителна заповед, с която се подрежда администрацията да стартира развой за сливане на документите и другите документи при имунизиране в цифров артикул, написа в разбор Сиатъл Таймс.

Не единствено държавните управления имат интерес към имунизационния паспорт. Авиолиниите Etihad Airways и Emirates ще стартират да употребяват цифров паспорт, създаден от Международната асоциация за въздушни транспорти.

Голямото предизвикателство е по какъв начин да се създаде артикул, който да бъде утвърден на всички места по света, като по едно и също време дава нужната информация, само че в това време пази персоналните данни на хората.

Какво е имунизационен паспорт?

Той съставлява документ, който потвърждава, че обещано лице е било имунизирано против COVID-19. Някои разновидности ще демонстрират и че лицето има отрицателен тест за вируса, с цел да улесни в допълнение пътуването. Най-вероятно той ще бъде настрана мобилно приложение на смарт телефона или нещо, което ще може да се резервира на цифровия портфейл, който към този момент употребявате. Идеята е да не би трябвало да се вадят нови и разнообразни документи за всяка една страна, която човек посещава.

Някои организации като Международната асоциация за въздушни транспорти (IATA) създават сходни приложения за друг вид документи от години, като от началото на пандемията са се фокусирали и върху имунизациите против COVID-19.

IBM създава собствен личен цифров здравен паспорт, който ще разреши на потребителите да показват доказателство за ваксина, с цел да им се обезпечи достъп до публични пространства като стадион, самолетен полет, университет или работно място. Този паспорт употребява блокчейн технологията на IBM и може да приема разнообразни формати на данни, в това число инспекция на телесната температура, непосредственост до огнище на вируса, резултати от проучвания и статут на имунизиране.

Освен това Световният стопански конгрес и швейцарската неправителствена организация Commons Project Foundation тестват дигитален  здравен паспорт, наименуван CommonPass, който разрешава на пътуващите да имат достъп до информация за извършени проучвания или поставени ваксини. Това приложение ще генерира QR код, който да бъде представян  пред управляващите.

Световната здравна организация също работи по основаването на световно приети стандарти по въпроса.

Отделно в плана на IBM и нa CommonPass взе участие и Linux Foundation.

Защо е нужен?

Очаква се все по-често сходно доказателство за здравния  статут на човек да бъде нужен, с цел да може да се  посещават определени  места. Например на стадиона на идния край по американски футбол Супербол огромна част от посетителите ще бъдат имунизирани здравни лица.

За да може да пътуваме в чужбина ще би трябвало да предоставяме доказателство, че сме били имунизирани или че имаме отрицателен тест. „ Ключов фактор за възобновяване на туризма ще бъде въвеждането на единни формати на здравни паспорти. Те ще обезпечават свободно напредване без карантинен интервал “, разяснява Зураб Пололикашвили, генерален  секретар на организацията по туризъм  на Организация на обединените нации.

Има три сюжета, които ще обезпечават свободно пътешестване – доказателство за развъртян имунитет, доказателство за  ваксина  или доказателство за отрицателен тест. Първият вид е малко евентуален да стане всеобщ.  

Било ли е правено  до момента?

Представянето на доказателство за имунизиране не е нова идея. От десетилетия при влизане в избрани страни посетителите  би трябвало да покажат документ, че са имунизирани против жълта тресчица, рубеола, малария и холера. Обикновено това е така наречен „ жълта карта “ или Международен документ за имунизация.

Разликата е, че в този момент се прави дигитален  вид на картата, което носи опасности за персоналните данни. Истината е, че имунизационният паспорт не  е наложително да бъде цифров, просто по този метод процесът по обезпечаване на достъп ще бъде неведнъж улеснен. „ Представете си, че кацате на летище и измежду пътуващите има 100 със  здравен  пропуск, други 100 с документ от туристическа организация, 50 с държавен пропуск и 50 с друг  вид документи за достъп. Как летището ще успее да обработи всички тези разнообразни формати дейно “, разяснява Джейми Смит, шеф на Evernym, компания – сътрудник на IATA.

Освен това Еврокомисията  неотдавна предизвести, че има растеж на подправените документи, удостоверяващи  осъществена имунизация. Затова е нужен един  сигурен цифров формат за целия свят.

Кои са рисковете?

„ Дигиталният имунизационен паспорт може да бъде направен вярно, само че и може да бъде направен неправилно и това да ни докара до софтуерна дистопия и всеобщи обири на идентичност “, разяснява Жени Вагнер, шеф на стратегиите в Linux Foundation.  Затова съгласно нея кодът за мобилното приложение би трябвало да бъде отворен, а не да бъде напълно под контрола на обещано държавно управление или компания.

„ Глобалната система на интернационалните паспорти се създава цели 50 години. Само при въвеждането на биометричните данни лиши 10 години до момента в който всички се договорят на обединен формат на събиране и запазване на данните. Сега за доста малко време би трябвало да сътвори документ, който да дава още по-голямо равнище на сигурност, тъй като ще бъде напълно цифров “, разяснява Дръманд Рийд, специалист в Evernym.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР