Нов световен рекорд: преживели сме най-горещия юни досега. Температурите в

...
Нов световен рекорд: преживели сме най-горещия юни досега. Температурите в
Коментари Харесай

Toзи юни е бил най-горещият, откакто се помним

Нов международен връх: претърпели сме най-горещия юни до момента. Температурите в Европа са били с два градуса над естествените за сезона. В бъдеще очевидно все по-често ще се сблъскваме с сходни горещини.
Температурният връх от 2016 година остана в историята. В международен мащаб месец юни 2019 е бил приблизително с 0,1 градуса по Целзий по-горещ, в сравнение с месец юни преди три години. Това оповестяват от "Коперник " - Европейската стратегия за мониторинг на планетата със седалище в Брюксел.
От нейните данни се вижда, че в Европа междинните температури през юни са достигнали нов връх - те са били с близо 2 градуса над естествените за месеца стойности. За мерило служат данните от референтния интервал сред 1981 и 2010 година. Ако се избере различен референтен интервал - да вземем за пример този сред 1850 и 1900 година - ще излезе, че температурите през юни в Европа са надвишавали естествените за сезона даже с 3 градуса, настояват специалистите от "Коперник ".
Горещата вълна през последните седмици докара до нови температурни върхове в доста страни. В Германия, във Франция, в северната част на Испания и в Италия температурите са били приблизително с 10 градуса по-високи от нормалните. Във Франция в петък (28 юни) е била измерена температура от 45,9 градуса: най-високата, откогато в страната се вършат постоянни измервания.
"Нашите данни демонстрират, че температурите в Югозападна Европа през предходната седмица са били ненормално високи ", сподели Жан-Ноел Тепо, началник на програмата "Коперник ". Много евентуално е в бъдеще да има още повече сходни върхове, което се изяснява с климатичните промени, споделя той. Учените от тази стратегия обаче не дават отговор изрично на въпроса дали последната гореща вълна в Европа има директна връзка със стоплянето на земната атмосфера.
По данни на Германската метеорологична работа, юни 2019 е бил най-горещият и безоблачен месец в Германия, откогато се вършат температурни измервания. Нещо повече: в Германия разликата сред юнските температури и нормалните за този месец стойности е била още по-голяма, в сравнение с в останалата част на Европа. Тазгодишната междинна месечна температура от 19,8 градуса по Целзий е била с 4 градуса над нормалната стойност за референтния интервал сред 1981 и 2010. С други думи: като цяло Германия се затопля по-бързо, в сравнение с Земята като цяло.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР