Нов стил на отношения в парламента демонстрира ГЕРБ. В последния

...
Нов стил на отношения в парламента демонстрира ГЕРБ. В последния
Коментари Харесай

Деси Атанасова благодари на две партии. Нов стил в парламента

Нов жанр на връзки в Народното събрание показва ГЕРБ. В последния ден на 48-ото Народно събрание лидерътката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова благодари на Движение за права и свободи и на " Български напредък " за поддръжката на кабинета " Габровски ".

" С цялостното схващане, че поемаме голям риск за тяснопартийния си интерес, ние поредно подадохме ръка на нашите съществени политически съперници и предложихме конструкция и състав на Министерски съвет без присъединяване на партийни фигури. Бяхме подготвени да водим съществени договаряния, при които да приемем не дребна част от програмните планове на партии, чиито възгледи не споделяме против поддръжка за постоянен кабинет. ", сподели Атанасова, прочитайки заключителната декларация от името на ПГ на ГЕРБ.
-->
Благодарим за проявената храброст от страна на Движение за права и свободи и Български напредък, които бяха подготвени да дадат късмет на препоръчаното от нас експертно държавно управление, сподели Атанасова. И призна: " Не е загадка, че разчитахме на поддръжка най-много от страна на Демократична България, чиято роля в този парламент можеше да бъде основна за разрешаването на политическата рецесия. Пред сътрудниците от Демократична България имаше доста явен избор – да работят дружно с ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и да изпълнят част от програмните си планове или да дадат още един мандат с незнайна дължина на служебното държавно управление на президента Румен Радев. Те избраха второто и този избор без значение дали е взет умишлено или неумишлено към този момент е политически факт. ".

Ето цялостния текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПГ НА ГЕРБ – Съюз на демократичните сили

Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

В началото на 48-ото Народно заседание, парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили пое ангажимент да постави всички старания, с цел да може България да има постоянно държавно управление и работещ парламент. Още след оповестяването на изборните резултати беше ясно, че съставянето на постоянно държавно управление, изисква редица взаимни отстъпки от оптимално необятен кръг политически сили. Въпреки, че в сегашния парламент се обрисуваха безапелационни болшинства по значими стратегически тематики, липсваше задоволително политическа храброст, с цел да се поеме отговорността за ръководството на страната. ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, със своите 67 народни представители, беше подготвена да поеме отговорност, която неведнъж надхвърляше мандата даден ни от българските гласоподаватели.

С цялостното схващане, че поемаме голям риск за тяснопартийния си интерес, ние поредно подадохме ръка на нашите съществени политически съперници и предложихме конструкция и състав на Министерски съвет без присъединяване на партийни фигури. Бяхме подготвени да водим съществени договаряния, при които да приемем не дребна част от програмните планове на партии, чиито възгледи не споделяме против поддръжка за постоянен кабинет.

Предложихме разнообразни формули, към които да се обединят оптимално необятен кръг обединения – от държавно управление на националното единодушие с присъединяване на политически фигури, през програмно държавно управление до експертно държавно управление с стеснен мандат на деяние. Бяхме подготвени да създадем всичко това, с цел да може България да има постоянно, антикризисно и проевропейско ръководство. Това наше желание, срещна колебливост, клишета и декларативно предпочитание за обща работа от част от обединенията в този парламент.

Благодарим за проявената храброст от страна на Движение за права и свободи и Български напредък, които бяха подготвени да дадат късмет на препоръчаното от нас експертно държавно управление! Не е загадка, че разчитахме на поддръжка най-много от страна на Демократична България, чиято роля в този парламент можеше да бъде основна за разрешаването на политическата рецесия. Пред сътрудниците от Демократична България имаше доста явен избор – да работят дружно с ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и да изпълнят част от програмните си планове или да дадат още един мандат с незнайна дължина на служебното държавно управление на президента Румен Радев. Те избраха второто и този избор без значение дали е взет умишлено или неумишлено към този момент е политически факт.

И през днешния ден, както при започване на този парламент, ние имаме вяра че политическата рецесия може да бъде решена с демонстрация на политическа храброст, прецизно съблюдаване на разпоредбите на политиката и полагане на оптимални старания за възобновяване и поддържане на политическия разговор сред главните политически съперници. Убедени сме, че политическата рецесия нито може да бъде решена по комфортен за партиите и техните водачи метод, нито може да бъде решена с екстравагантност и нововъведения, нито може да бъде решена с повторение на опорни точки и лозунги. Точно противоположното – точно тези средства и неналичието на политически потенциал са главната причина за безпътицата, в която се намира страната през последните две години.

Както първоначално, по този начин и в края на този парламент е ясно, че политическата рецесия не може да бъде решена без присъединяване на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. През последните две години беше изработен опит нашата групировка да бъде унищожена със средствата на репресивния уред на страната или най-малкото да бъде изолирана от политическия развой. Днес, в последния ден на 48-ото Народно заседание, можем да кажем, че ГЕРБ – Съюз на демократичните сили е резистентен и незаобиколим факт в българската политика и към този момент не е в изолираност, а е в центъра на политическия развой.Активното присъединяване на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в политическия развой и взимането на решения би могло да се трансформира в причина за трайно превъзмогване на политическата неустойчивост в границите на 49-ото Народно заседание. В отиващия си парламент, нашата парламентарна група взаимодействаше с съвсем всички политически сили и участваше в разнообразни болшинства. Нещо, което не беше допустимо в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Благодарим на сътрудниците от останалите парламентарни групи, които се съобразиха с обстоятелството, че ГЕРБ – Съюз на демократичните сили не е просто абривиетура, а е посланичество на огромна група български жители, които не могат да бъдат нито изолирани, нито подценени, нито заобиколени, както в публичния, по този начин и в политическия живот.

Въпреки късия си живот и невъзможността да излъчи постоянно държавно управление, 48-ото Народно заседание съумя да вземе редица значими за страната решения. След като предходния парламент и държавното управление на Кирил Петков не съумя да заеме ясна позиция във връзка с войната в Украйна, това се случи още в първите дни на сегашния парламент. Беше продължена модернизацията на българската войска, бяха продължени обезщетенията за високите цени на тока, бяха признати редица значими закони свързани с използването на Плана за възобновяване и резистентност, приемането ни в Еврозоната и Шенген. При удължаването на бюджета, с гласовете на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи, Демократична България и Български напредък беше прекъсната авантюристичната финансова политика на някогашния финансов министър Асен Василев и болшинството в 47-ото Народно заседание, която разклати обществените финанси и докара до рекордна инфлация. Последното направи българските жители доста по-бедни.

С преодоляването на инфлацията обаче икономическите проблеми пред българските жители няма да приключат. Още от в този момент е ясно, че едно от сериозните провокации пред идващия парламент ще бъде превъзмогването на спада на икономическия напредък. Спадът на стопанската система се дължи най-много на неналичието на обществени вложения в стопанската система през последните две години и това също би трябвало да бъде оценено като скъпоструваща неточност на тези, които се самообявиха за партии на митинга и партии на смяната.

Уважаеми господин ръководител,

Използвам опцията да Ви благодаря от името на парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, че във значим за страната и парламентаризма миг, се съгласихте да поемете председателството на сегашния парламент.

Използвам момента и да Ви се извиня, че Ви подложихме на това тестване - без да очаквате и без да сте се готвил за това, Вие поехте отговорността за една от най-важните позиции в страната и първа в републиката с парламентарно ръководство и то в миг на неустойчивост и редица провокации. Убедена съм, че в късата работа на това Народно заседание, със своята доброжелателност и мъдрост, успяхте да спечелите уважението и благосклонностите, както на останалите парламентарни групи, по този начин и на доста от българските жители.

Бих желала да благодаря и на всички авторитетните персони отпред с проф. Николай Габровски, които одобриха да бъдат наши претенденти за министри. Всички те демонстрираха по какъв начин може да се жертва персоналното успокоение в името на спокойствието на българските жители. От името на парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили благодаря на всички наши членове и симпатизанти, които разбираха и подкрепяха нашите решения и дейности през последните две години. Убедени сме, че дружно с тях, можем освен да възстановим политическата непоклатимост, икономическия напредък и предвидимостта във вътрешнополитически проект, само че и още веднъж да създадем България мощен, почитан и значим фактор в Югоизточна Европа.

Желая триумф на всеки от Вас с вярата, че следва предизборна акция, в която мостовете сред другите политически фактори ще продължат да се възвръщат, а няма да се унищожават!

Бог да пази България!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР