Нов спор за COVID разходите на Здравната каса се води

...
Нов спор за COVID разходите на Здравната каса се води
Коментари Харесай

Здравната каса се мъчи да не плаща за направени PCR-и в болниците

Нов спор за Коронавирус разноските на Здравната каса се води сред нейните надзорници, съобща в.. В края на март антигенните проби най-накрая бяха приети и при заплащанията по клиничните пътеки, като за това бе подписан специфичен анекс към националния рамков контракт. Дотогава - три месеца след формалното им влизане в диагностиката на COVID-19, антигенните проби не важаха при отчитането на лекуване в здравните заведения, заради което болничното заведение трябваше да харчи пари за PCR-тест или да кара пациента да си го заплаща .
Заради тези проби предходната година бяха повишени цените на клиничните пътеки, само че проблеми явно продължава да има, защото съгласно Лекарския съюз има отказано заплащане на клинични пътеки за пациенти, непотвърдени с PCR-тест . Признаването на антигенните проби стимулира ръководителя на НЗОК професор Петко Салчев да упорства в надзорния съвет касата да прекрати заплащането на PCR тестванията.
 Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК
Болници не престават да желаят от пациентите си да си платят за PCR тест за ковид, преди да ги одобряват, макар че проучването веч...
" Помислете дали, откакто ще одобряваме антигенния тест, е належащо да заплащаме полимеразната верижна реакция , която е доста по-скъпа и в тази ситуация се явява като утвърдителен тест ", упорства той пред членовете на съвета, излиза наяве от стенограма на въпросното съвещание. Въпросът обаче е оставен за различен анекс на рамковия контракт. " Не обсъждаме сега смяна във финансирането на полимеразната верижна реакция. За идващ анекс ще обсъждаме този въпрос ", разяснява заместник-министър Жени Начева, която е ръководител на надзора на касата. Това е и последното съвещание на надзорния съвет.
От стенограмата на същото съвещание излиза наяве и до какви стремглави суми е стигнало заплащането на бонуси от 1000 лв. за работа на първа линия с помощта на изпуснатата трета вълна у нас, чието начало съответства с отварянето на заведенията за хранене. Средномесечно разходът за това към този момент е към 38 000 000 лв. , само че за март ще доближи 50 000 000 лв., се схваща от спор към смяна в методиката за разпределение на парите.
През март хоспитализациите стремглаво се усилиха, като на 1 април в болница имаше над 10 000 пациенти с COVID-19. Това е наложило методиката да се добави - до април тя предвиждаше най-много 400 души личен състав да получават
бонус, в случай че през болничното заведение са минали повече от 200 пациенти с COVID-19. Сега се прибавя нов аршин - при минали над 400 пациенти шефът ще получи средства за 600 души и ще ги разпредели съгласно това кой се е грижил за тях. Според шефа на касата става въпрос за 4-5 огромни лечебни заведения, като с тази добавка средствата за този бонус се усилват от 38 на " 50 и няколко милиона лв. ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР