Нов скандал развълнува австрийската общественост. Както стана известно вчера Европейската

...
Нов скандал развълнува австрийската общественост. Както стана известно вчера Европейската
Коментари Харесай

Подозират австрийска банка в пране на пари

Нов скандал развълнува австрийската общност. Както стана известно през вчерашния ден Европейската централна банка (ЕЦБ) е лишила банковия лиценз на Англо Аустриан Банк - новото име на стогодишната Майнл Банк, някогашна благосъстоятелност на династията Юлиус Майнл.

Решението на ЕЦБ влезе в действие на 15 ноември и съгласно телевизионни изказвания на управителен чиновник на Австрийската работа за контрол на банковия пазар решението е обосновано с обстоятелството, че са нарушени разпоредбите за изрядна активност.

Станаха известни и резултатите от изследване на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), международна мрежа от проверяващи публицисти, в което са взели участие и публицисти от австрийското радио и телевизия. Според изследването от 2009 до 2015 година някогашната Майнл Банк (по-късно Англо Аустриан Банк) е била част от световна финансова конструкция, посредством която източноевропейски предприемачи и банкери са превели най-малко 500 млн. евро.

Парите са изпращани от 16 изправени пред банкрут частни банки от Украйна, Литва и Латвия и са били импортирани в офшорни компании. Според следствието 113 милиона са благосъстоятелност на съветски предприемач, взел участие в три банкрутирали банки. Използвани са били бек-ту-бек " концерн заеми ", при които банката е била в ролята на посредничка за заема сред източноевропейската банка и офшорната компания.

Същевременно седмичникът " Профил " оповестява, че някогашната ръководителка на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева упреква Майнл Банк в пране на пари. Според обвиняванията банката е взела участие в превод на минимум 500 милиона евро от Източна Европа. " Майнл Банк знаеше, че клиентите й са фейк-фирми, които помпат пари в чужбина ", написа " Профил ".Според изказванията на Гонтарева Майнл Банк е " подкрепяла прането на пари в Украйна ", за което тя е уведомила в края на 2014 година Евалд Новотни, шеф на Австрийската национална банка по това време. Новотни е удостоверил тези изказвания, отбелязва " Профил ".-->

В мнение по случая Англо Аустриан Банк отхвърля всякаква виновност: " Този тип покупко-продажби се практикуват от редица австрийски банки, постоянно с доста по-високи суми. Австрийската работа за контрол на банковия пазар знаеше с най-малки детайлности за тази активност в продължение на години. Англо Аустриан Банк е прекратила още преди няколко години тази активност ", написа в мнението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР