Нов роман на писателя Салман Рушди излиза на 9 февруари.

...
Нов роман на писателя Салман Рушди излиза на 9 февруари.
Коментари Харесай

Салман Ружди издава нов роман - първият му, след като бе намушкан с нож на сцена

Нов разказ на писателя Салман Рушди излиза на 9 февруари. Това е първата му книга, откакто оцеля при по време на конференция в Чаутаука, Ню Йорк. Там той трябваше да изнесе лекция за свободата на изкуството.

" Град на успеха " (Victory City) е написан преди похищението против Рушди от 12 август 2022 година, след което създателят на " Среднощни деца ", за която печели " Букър " през 1981 година,.

Агентът на Рушди, Андрю Уайли, сподели пред The Guardian, че " възобновяване му напредва, само че той няма да прави обществени изяви, с цел да разпространява новия си разказ ".

Излизането на книгата на пазара ще бъде маркирано с гратис онлайн събитие с присъединяване на канадската писателка Маргарет Атууд и британския ѝ сътрудник Нийл Геймън.

Второ показване ще се организира в Бристол, Англия, на 21 февруари - с проверяващата журналистка, публицист и деятел Сиан Норис и адвокатката по правата на индивида Сузи Алегре.

След нападението против Рушди доста писатели по света се опълчиха на насилието и се оповестиха срещу терора против свободата на словото.

 Салман Рушди

Подобно на други негови романи, и в последния Рушди преплита митология с натурализъм. Действието във " Victory City " се развива в Индия, където дребното сираче Пампа Кампана е определена от богинята Парвати да основе Биснага - Град на успеха.

След малко време на власт и измежду доста династични разногласия, Пампа се завръща от заточение, в което е попаднала, и се изправя пред смъртни закани. Романът обгръща 250 години, в които благодарение на божествата на напред във времето е изведена тематиката за женската независимост в един другояче традиционен свят.

Въпреки че 75-годишният Салман Рушди няма да взе участие в събития, той написа в Twitter за книгата си и показа кориците на творбата за изданията ѝ в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Профилът на създателя в социлната мрежа беше неактивен за известно време след офанзивата, само че създателят се завърна още веднъж онлайн в края на предходната година.

Салман Рушди е роден в Индия. Учи във Англия. Автор е на романите " Срам “, " Последният мирис на Мавъра ", " Земята под нейните нозе ", " Ярост “, " Чародейката от Флоренция " и други Писателят провокира гнева на мюсюлманския свят с творбата си " Сатанински строфи ", издадена през 1988 година В книгата се употребяват моменти от живота на Мохамед, а имената на две проституки – героини в романа, съответстват с тези на съпругите на пророка.

Романът е неразрешен в доста страни като Пакистан и страни в Южна Африка, а Рушди стартира да получава смъртни закани. След убийството на негов преводач в Япония, опита за ликвидиране на другите му преводачи в Италия и Норвегия, писателят се укрива.

През 1998 година Иран оповестява, че към този момент не поддържа апела издадената от иранския аятолах Рухола Хомейни " смъртна присъда " на Рушди и създателят получава опция да живее по-свободно. В момента той е в Ню Йорк.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР