Нов ПАВЕЦ в Швейцария ще съхранява енергия, достатъчна за 400 ...

Нов ПАВЕЦ в Швейцария ще съхранява енергия, достатъчна за 400

Нов ПАВЕЦ в Швейцария ще съхранява енергия, достатъчна за 400 хил. електромобила

Нов ПАВЕЦ в Швейцария ще съхранява енергия, задоволителна за 400 хиляди електрическия автомобил Централата е една от най-мощните сходни в Европа, с потенциал от 900 мегаватаПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Швейцария прибави жизненоважно „ зъбно колело “ към своята енергетика, обвързвана с хидроенергията. Става въпрос за нова водноелектрическа централа, за която страната споделя, че разполага с потенциал да съхранява задоволително електрическа енергия, с цел да зарежда по едно и също време 400 000 електрическия автомобил, оповестява Ройтерс.

Разработчиците на оборудването Nant de Drance, което се намира в кантона Вале и което коства 2,2 милиарда швейцарски франка (2,3 милиарда долара), споделят, че то ще работи като голяма батерия. Обектът е въведен в употреба през юли.

Шестте турбини, ситуирани в пещера на 600 метра подземен, разполагат с потенциал от 900 мегавата (МВт), което трансформира оборудването в една от най-мощните помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ) в Европа.

По време на пиково търсене Nant de Drance създава електричество от хидроенергия. Но когато производството на енергия от източници като вятър или слънчева енергия надвишава търсенето, централата съхранява непотребната електрическа енергия посредством изпомпване на вода в по-високия контейнер Vieux Emosson.

„ При сходно деяние има загуби като при всяко предпазване, все пак постъпилото количество енергия остава доста положително. Имаме към 80% успеваемост при целия цикъл “, споделя шефът Ален Сотие пред Ройтерс.

Отнема по-малко от пет минути, с цел да превключите от режим на цялостно изпомпване към цялостно произвеждане на енергия. При 360 кубически метра в секунда размерът на водата, преминаваща през турбините, подхожда на летните размери на частта на река Рона, която минава през Женева.

„ Количеството енергия, което в действителност може да се съхранява в това оборудване, е в действителност голямо, към 20 гигаватчаса “, акцентира Сотие. „ Това значи, че с цялостен контейнер във Vieux Emosson можете да презаредите 400 000 акумулатори на електрически коли по едно и също време “, акцентира още той.

Обикновено централата изпомпва вода в хранилището следобяд, през нощта и през почивните дни, след което генерира енергия заран и вечер, когато цените ан енергията всекидневно са по-високи, прибави Сотие.

„ Бих споделил, че това е значимо освен за Швейцария, само че и за цяла Европа, тъй като ще способства за стабилността на електроснабдяването в района, както и за сигурността на доставките “, споделя Сотие.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg