Нов кръг от преговори между премиера на Косово Албин Курти, президента

...
Нов кръг от преговори между премиера на Косово Албин Курти, президента
Коментари Харесай

Косово и Сърбия правят нови опити за споразумение

Нов кръг от договаряния сред премиера на Косово Албин Курти, президента на Сърбия Александър Вучич и представители на Европейския съюз (ЕС) в събота за сделка между Белград и Прищина продължи през нощта без забележим прогрес, заяви " Ройтерс ".

Двамата водачи организираха обособени срещи с ръководителя на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел преди тристранната среща в Северна Македония.

След срещата беше планувана конференция, само че защото диалозите не престават през нощта, не е ясно по кое време ще се състои.

" Дойдох тук за, воля и доверие, че това, което беше контрактувано преди ще продължи тук посредством диалозите за проекта за осъществяване и по този метод ще има дефинитивно съглашение, съобщи министър-председателят на Косово Албин Курти. Оптимист съм, сподели той преди срещите в крайбрежния град Охрид в Северна Македония.

Преди срещата, Вучич разяснява с провокационен звук.

" Не възнамерявам да подписвам нищо, сподели Вучич пред кореспонденти в четвъртък, като сподели, че срещата " няма да бъде историческа или новаторска ".

Документът от 11 точки показва, че никоя от страните няма да прибегне до принуждение за разрешаване на спор, нито ще се стреми да попречи на другата да се причисли към Европейския съюз или други интернационалните органи - основно искане от Косово.

Миналия месец в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и Курти дадоха безмълвното си утвърждение на проекта на Европейски Съюз за преустановяване на месеците на политическа рецесия и за възстановяване на връзките.

И Сърбия, и Косово желаят да се причислят към Европейски Съюз, който желае от тях първо да разрешат разликите си.

Косово е някогашна сръбска провинция с болшинство от етнически албанци, която се отдели през 2008 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР