Нов конституционен казус възникна тази сутрин в народното събрание, след

...
Нов конституционен казус възникна тази сутрин в народното събрание, след
Коментари Харесай

Тупик в тупика – ИТН напусна залата, ГЕРБ бойкотира не-гласуването на кабинета |

Нов парламентарен проблем породи тази заран в националното заседание, откакто парламентарните сили дотук не съумяват да реализират единодушие по какъв начин да формулират гласуването на невнесения проектокабинет на " ИТН ".

Депутатите да гласоподават решение, че " Мандатът за сформиране на държавно управление завършва несполучливо ", предложи адв. Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Според него и парламентарната му група с този ход националните представители могат да завършат парламентарната процедура по не-избиране на правителство от " ИТН ", като се базират на член 84,6 от Конституцията ().

Преди да се стигне до гласуването на това предложение, депутатите от " ИТН " напуснаха залата след остро изявление на сценариста Ивайло Вълчев, който приказва за политическото отчаяние. Какъв е казусът, имате ¾ от Народното събрание, сподели Вълчев. " Ние не сме проблем, а решение на казуса. Но това очевидно ще се случи на идващите избори ", добави той.

Решението за " завършилия несполучливо мандат " идва, откакто " ИТН " се отхвърли да внася проектокабинета си. За да стане това, претендентът за министър председател Пламен Николов се отдръпна преди да е гласуван проектосъставът. Днес обаче Народно събрание би трябвало да завърши процедурата с несъстоялия се първи мандат, с цел да се премине към издаване на президентски декрет за сформиране на кабинет на втората политическа мощ - ГЕРБ-СДС.

Татяна Дончева (ИБГНИ) разкритикува остро партията на Слави Трифонов за това, че бяга от конституционната процедура. Тя атакува словесно и ръководителя на Народното събрание Ива Митева, че се държи като " болонка на някой сценарист ", защото била създател на решението по какъв начин Има Такъв Народ да излезе от конституционния тупик.

Преди гласуването Росен Желязков от ГЕРБ предложи промяна в текста на препоръчаната от Хаджигенов декларация. Според него депутатите би трябвало да гласоподават, че одобряват отдръпването на Пламен Николов от номинацията за министър председател.

Тъй като председателстващият съвещанието Кристиян Вигенин не се съгласи на тази корекция с претекста, че тя е основна, ГЕРБ реши също да не гласоподава в залата. При липса на кворум ръководителят разпусна депутатите за отмора, в която групите да помислят по какъв начин да работят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР