Нов инвестиционен фонд за рисков капитал BrightCap Ventures в рамките

...
Нов инвестиционен фонд за рисков капитал BrightCap Ventures в рамките
Коментари Харесай

Караниколов разписа нов инвестиционен фонд за рисков капитал

Нов капиталов фонд за рисков капитал BrightCap Ventures в границите на Инициативата JEREMIE откри министърът на стопанската система Емил Караниколов. Фондът ще се ръководи дружно с Европейския капиталов фонд (ЕИФ), оповестиха от Министерството на стопанската система.

Целта на фонда е да поддържа дребни и междинни предприятия в начален етап на развиване . Фокусът е уголемен и включва машинно образование, изкуствен интелект, огромни данни, добавена/виртуална действителност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии.

3 млн. евро са избрани за вложения във фаза на акселерация (ускоряване), с размер на инвестицията до 50 хиляди евро, както и алтернатива за следваща инвестиция с таван от 200 хиляди евро.

Капиталът на фонда ще бъде в размер на до 25 млн. евро . От тях до 20 млн. евро са национални средства, поверени за взаимно ръководство с Европейския капиталов фонд . Тези пари са рециклиран запас от осъществяването на Инициативата JEREMIE. Останалите до 5 млн. евро са частен капитал . В идващите пет години фондът ще поддържа дребни и междинни предприятия от България посредством дялови вложения.

" За нас е значимо да подкрепим компании, които развиват високотехнологичен артикул с висока добавена стойност ", сподели министър Караниколов при подписването на съглашението. На церемонията участваха заместник-директора на ЕИФ Роджър Ханевит и с фонд мениджъра BrightCap за дялово вложение в български компании .

Икономическият министър акцентира, че България е една от водещите дестинации по благоприятни условия за дялови вложения в Европа.

От своя страна Роджър Ханевит посочи, че страната ни е на второ място по асимилиране на средства по проекта " Юнкер " по отношение на брутния вътрешен артикул.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР