Нов инвестиционен фонд за рисков капитал бе разписан от министъра

...
Нов инвестиционен фонд за рисков капитал бе разписан от министъра
Коментари Харесай

Нов инвестиционен фонд осигурява до 25 млн.лв. за малки и средни предприятия

Нов капиталов фонд за рисков капитал бе написан от министъра на стопанската система Емил Караниколов.

Фондът се назовава BrightCap Ventures и е в границите на Инициативата JEREMIE, ръководена взаимно с Европейския капиталов фонд (ЕИФ).

Капиталът на фонда ще бъде в размер на до 25 млн. евро , от които до 20 млн. евро са национални средства, поверени за взаимно ръководство с Европейския капиталов фонд (представляващи рециклиран запас от осъществяването на Инициативата JEREMIE), а останалите до 5 млн. евро са частен капитал.

В идващите пет години фондът ще поддържа дребни и междинни предприятия от България посредством дялови вложения, оповестяват от Министерството на стопанската система.


„ За нас е значимо да подкрепим компании, които развиват високотехнологичен артикул с висока добавена стойност “, съобщи Караниколов при подписването на съглашението със заместник-директора на ЕИФ Роджър Ханевит и с фонд мениджъра BrightCap за дялово вложение в български компании.

Икономическият министър акцентира, че страната ни е една от водещите дестинации по благоприятни условия за дялови вложения в Европа. От своя страна Роджър Ханевит посочи, че България е на второ място по асимилиране на средства по проекта „ Юнкер “ по отношение на брутния вътрешен артикул.

Целта на фонда е да поддържа дребни и междинни предприятия в начален етап на развиване, като ф окусът е уголемен и включва машинно образование, изкуствен интелект, огромни данни, добавена/виртуална действителност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии .

3 млн. евро са избрани за вложения във фаза на акселерация /ускоряване/, с размер на инвестицията до 50 хиляди евро, както и алтернатива за следваща инвестиция с таван от 200 хиляди евро.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР