Нов интерактивен инструмент бе пуснат от американската космическа агенция НАСА

...
Нов интерактивен инструмент бе пуснат от американската космическа агенция НАСА
Коментари Харесай

Среща с 540-километров астероид: "очи" на НАСА следят космически обекти в реално време

 mymotto
Нов интерактивен инструмент бе пуснат от американската галактическа организация НАСА с опция да се следят освен планети в Слънчевата система, а и метеорити и комети, класифицирани като обекти покрай Земята.

Достъпната от дни платформа дава опция всеки на Земята да следи орбитата и ситуацията на тези тела - както на компютър, по този начин и на смарт телефон и таблет, без събаряне.

Инструментът предлага триизмерна визуализация, а данните в него се обновяват два пъти дневно.

" Астероидната карта " се трансформира непрестанно, до момента в който учените наблюдават орбитата им поради риска някой да доближава Земята.

" Очите " дават и информация за метеорити, считани за рискови - да вземем за пример дългите най-малко 140 м, които минават на минимум 7.48 млн. км от Земята (20 пъти по-голямо разстояние от това сред планетата и Луната).

 Среща с 540-километров метеорит:
© Скрийншот eyes.nasa.gov

Над 2000 " евентуално рискови " метеорита

" Потенциално рискови " за НАСА са към 2209 разнообразни метеорита - дребна част от общо 1 113 527, регистрирани в цялата Слънчева система. Има и изложение на най-близо преминаващите Земята с дадените им имена, оценките за размера и дистанцията - частично с цел да се успокоят поддалите се на суматоха поради сензационни заглавия за метеорити, които " може да се сблъскат с планетата ".

Имаше сходен и предходната седмица; даже този метеорит обаче прелетя на няколко милиона километра от Земята.

 Среща с 540-километров метеорит:
© Скрийншот eyes.nasa.gov

Много надалеч от Земята са метеоритите колоси, които също може да се проследят с " очите ": един от тях, Vesta, е дълъг 530 км (за съпоставяне 190-метров метеорит в Русия опустошава повърхност от хиляди квадратни километри през 1908 г.; детонацията е стотици пъти по-мощна от тази на атомната бомба, пусната над Хирошима). Други са едвам колкото гола или рейс.

Друга любопитна опция е да бъдат следени задачите, изпратени от НАСА към близки до Земята обекти, като, която за пръв път ще опита да отклони метеорит.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР