Нов илюстрира нарастващата разлика между жителите на по-богатите градове и

...
Нов илюстрира нарастващата разлика между жителите на по-богатите градове и
Коментари Харесай

Защо индийците ще дишат токсичен въздух през следващите години

Нов илюстрира възходящата разлика сред жителите на по-богатите градове и тези в разрастващите се и най-слабо развитите страни през последната година.

 

Докладът е оповестен от швейцарската компания IQAir, профилирана в региона на технологиите за отбрана от замърсители на въздуха, създаване на артикули за мониторинг на качеството на въздуха и разчистване на въздуха. В годишното изследване са употребявани 30 000 датчика на наземно равнище допълнително от 7000 града в над 130 страни по света.

 

Изследователите мериха концентрацията на фини прахови частици с диаметър до 2,5 микрона, известни като PM2,5, които се смятат за един от най-опасните замърсители, защото могат да попаднат в кръвообращението. За съставянето на класацията в отчета данните са осреднени за годината и претеглени по население на страната или града.

 

Индийският Ню Делхи и иракският Багдад са измежду трите най-замърсени столици, в които замърсяването е към 18 пъти по-високо от рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО). Нджамена, столицата на африканската страна Чад, която няма изход на море и е една от най-бедните страни в света, е най-замърсената, като измества Ню Делхи, който я държеше дълги години преди този момент. В отчета се показва, че главната причина за внезапното повишение на концентрацията на ФПЧ2,5 в града са мощните прашни стихии от пустинята Сахара.

 

Индийците дишат отровен въздух

Тревожно е, че 39 от 50-те най-замърсени града в света се намират в Индия, която е на осмо място в листата след Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Буркина Фасо и Кувейт.

Една от показателните ранглисти, които IQAir употребява, е показателят за качество на въздуха (AQI) - способ, употребен от държавните организации за премерване и прогнозиране на локалните равнища на замърсяване на въздуха. Уебсайтът на IQAir дава опция за следене в действително време на AQI в голям брой градове, като в Индия голям брой обитаеми места непрекъснато демонстрират AQI над 160. Според общоприетите критерии стойности над 150 се смятат за " нездравословни ".

 

В съпоставяне с това критериите на Индия са извънредно ниски. Индийската система за прогнозиране и проучване на качеството на въздуха и времето (SAFAR), която мери равнището на замърсяване на въздуха в страната за Федералното министерство на науките за Земята, смята всяко свидетелствуване на AQI сред 101 и 200 за умерено, което опонира на международните стандарти.

Докладът на IQAir разкрива възходящите проблеми със замърсяването в Индия. Към 2021 година 12 от 15-те най-замърсени града в Централна и Южна Азия са в Индия. Бхивади в северния щат Харяна е най-замърсеният град в страната. За да се влошат още повече нещата, в 60 % от градовете в Индия, включени в отчета, са регистрирани равнища на отровен въздух, които са над седем пъти по-високи от нормите на СЗО.

 

Други огромни замърсители в Азия

Столицата на Виетнам Ханой регистрира второто най-лошо качество на въздуха измежду столиците в Югоизточна Азия и е класирана на 18-о място в света. Влошаването на качеството на въздуха в Ханой се дължи на непланираното разширение на индустрията в страната, която е една от най-бързо разрастващите се стопански системи в района. Растежът на Виетнам от 8,02 % през предходната година отразява дейностите на няколко мултинационални компании, които реалокират азиатската си база от икономическата мощ - Китай.

 

В годишния лист попадат и няколко града от страните от Близкия изток, за които е известно, че създават големи количества парникови газове. Абу Даби, Рияд и Доха - столиците надлежно на ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар - регистрират доста утежняване на качеството на въздуха през предходната година и се подреждат измежду 20-те най-замърсени столици в света.

 

 Неравенството в благосъстоянието се усеща във въздуха

 

Според оценки на СЗО към 99% от популацията на света е изправено пред заплаха за здравето си поради дишането на въздух с неприятно качество. Въпреки това, както се вижда от графиките в отчета на IQAir, по-богатите и развити страни страдат от тази наклонност в по-малка степен, защото съблюдават по-строги правила на СЗО и от ден на ден употребяват възобновими източници и чиста сила. Единствените места, които се оправят с нормите на СЗО за чист въздух, са тези с рядко население, ниска индустриализация на глава от популацията и елементарен достъп до възобновима сила като вятърна и слънчева. Сред тях са Австралия, Нова Зеландия, Естония и Финландия, както и отвъдморски територии като американския Гуам, английските Бермуди и Френска Полинезия.

 

Данните на СЗО сочат, че неприятното качество на въздуха води до седем милиона предотвратими смъртни случая годишно, а Световната банка показва, че икономическите разноски възлизат на 8 трилиона щатски $, което е повече от 6,1 % от международния годишен БВП (БВП).

 

Впечатляващият поврат в Китай

 

Китай е най-големият образец за триумф в битката със замърсяването на въздуха. През последните седем години най-голямата стопанска система в Азия поредно се бори със замърсяващите производства, като се концентрира върху възобновимата сила и електрическите транспортни средства. Затворите на Covid-19 доведоха и до понижаване на икономическата интензивност, което от своя страна понижи замърсяването на въздуха.

 

" През 2023 година следва да забележим дали Китай ще успее да понижи в допълнение замърсяването на въздуха, или натискът от нарасналата икономическа интензивност ще докара до застоялост или до увеличение на замърсяването на въздуха ", съобщи Франк Хамес, основен изпълнителен шеф на IQAir.

 

Индия се бори с невиждани проблеми

 

Индия се бори с невиждани проблеми, свързани със замърсяването на околната среда, поради токсичните излъчвания от топлоелектрическите централи, работещи с въглища, замърсяването от колите, промишлените излъчвания и изгарянето на дърва и мръсни горива за готвене и отопление. Последните два казуса са присъщи за една разрастваща се страна. Според разнообразни оценки над един милион смъртни случая в Индия се дължат на замърсяването на въздуха всяка година, в това число съпътстващи рискове за здравето като респираторни и сърдечносъдови болести.

 

Индийското държавно управление, ръководено от министър-председателя Нарендра Моди, е изцяло наясно с тревожните негативни последствия от замърсяването на въздуха. През януари 2019 година беше стартирана Националната стратегия за чист въздух (НПКВ) като водеща стратегия за възстановяване на качеството на въздуха в 122 (по-късно разширена до 131) града в страната. В отчета се прави оценка на научната, законодателната, финансовата и институционалната рамка на 102 обществено налични проекта за деяние за чист въздух, показани в границите на НКАВ. Нейната първична съществена цел беше понижаване на концентрацията на PM2,5 в тези градове с най-малко 20 % до 2024 година

 

Въпреки че програмата има за цел да разшири националната мрежа за мониторинг на качеството на въздуха, най-големите спънки са неналичието на социална информираност и надеждни данни заради редица механически и логистични провокации. Правителството също по този начин не съумява да предприеме наказателни ограничения против замърсяващите производства, което е съчетано с дефицит на средства.

 

Отпускането на 91,17 млн. $ - с 64 % повече от предходната година - за НСЗП във федералния бюджет за тази година наподобява е прекомерно малко и прекомерно късно, защото задачата за нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2070 година е надалеч зад тази на няколко други страни.

 

Индия има остра потребност от огромни софтуерни вложения и създаване на потенциал, чието неявяване се вижда. Освен това индийското държавно управление към момента не е демонстрирало решителна политическа воля да трансформира NCAP в собствен приоритет.

 

Миналата година задачата на NCAP за концентрацията на прахови частици в градовете, за които се отнася, беше понижена с 40%, а крайният период - продължен до 2025-26 година Но даже и това не е задоволително. Анумита Ройчоудхури, изпълнителен шеф на отдел " Изследвания и покровителство " в Центъра за просвета и околна среда, организация с нестопанска цел, основана в Ню Делхи, с право показва:

 

" Беше неправилно да се прави разграничаване сред градове, обхванати от NCAP, и градове, които не са обхванати от NCAP. Когато проучваме данните за всички градове, за които има данни за качеството на въздуха, в действителност през днешния ден не разполагаме с данни за доста градове в Индия. Установяваме, че има доста дребна разлика в равнищата на замърсяване сред NCAP и не-NCAP градовете, което в действителност извежда на напред във времето обстоятелството, че замърсяването на въздуха е национална рецесия и би трябвало да погледнем доста по-широко на този проблем. Това, което установихме, е също по този начин, че в случай че се сравнят градовете от NCAP и тези, които не са от NCAP, то равнищата, които имат, съвсем и в двата случая, изключително в северна Индия, изискват цел за понижаване на замърсяването с към 50 % или повече, с цел да могат да покрият стандартите за качество на въздуха. "

 

На четвъртата годишнина на NCAP беше оповестен отчет, който демонстрира, че множеството градове изостават от поставените цели. Установено е, че единствено 49 от 131 града са подобрили качеството на въздуха, а от тях единствено 38 са постигнали задачите си за понижаване на замърсяването през 2022 година В други градове ситуацията единствено се е влошило.

 

Индийските специалисти непрекъснато показват китайския модел като образец за подражателство. Сравненията обаче надали са уместни, защото бюджетът на Индия за битка със замърсяването е с порядък по-малък от този на Китай. Например, единствено през 2018 година за битка със замърсяването в региона на Пекин са отпуснати изумителните 120 милиарда $. Освен това демократичните полезности и погрешно подредените цели на Индия нямат еднопосочната отдаденост на еднопартийния комунистически режим на Китай. Пекин стартира да преглежда рецесията през 2012 година и разпростра петгодишен проект и цел за понижаване на замърсяването с 25 %. Обратно, в Индия липсва както " политика от горната страна надолу, по този начин и подготвеност изпод нагоре " и тя страда от увеличаваща се разлика сред задачите и достиженията. Като цяло Индия е надалеч от намирането на устойчиви решения за понижаване на тежестта и за оставяне след себе си на една по-чиста и по-безопасна планета.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР