Нов играч влиза на пазара на товарен автомобилен транспорт на

...
Нов играч влиза на пазара на товарен автомобилен транспорт на
Коментари Харесай

Черноморски холдинг влиза на пазара на товарен автомобилен транспорт

Нов състезател влиза на пазара на товарен авто превоз на артикули в страната. Това се случва откакто Комисията за защита на конкуренцията позволи на "Черноморски холдинг " АД - София да реализира централизация посредством придобиване на надзор върху "Варна Тракс " АД - Варна, оповестиха от регулатора.

"Черноморски холдинг " е един от дребните някогашни приватизационни фондове, профилиран в придобиване, ръководство, оценка и продажба на участия в сдружения, в които взе участие.

"Черноморски холдинг " АД e обществено сдружение, чиито акции се търгуват на "Българска фондова борса " АД. Акционерната му конструкция е мощно фрагментарна (книжата му с право на глас са "разпилени " сред огромен брой притежатели на негови бумаги, както е при множеството приватизационни фондове), като акции имат 11 компании и 89 745 самостоятелни вложители. Най-голям акционер е самият холдинг, който има 4.50% от капитала си, което съставлява 92 805 броя лични акции. "Павлекс-97 " ЕООД е вторият по величина притежател, който държи 1.09% от капитала на сдружението.

"Варна Тракс " АД пък е с предмет на активност превоз, като прави товарен авто превоз. Мажоритарен акционер с дял от 99.51% от капитала му е "Бизнес център Изгрев " ЕООД.

По силата на подписан контракт, "Черноморски холдинг " АД ще придобие едноличен директен надзор върху "Варна Тракс " АД и заобиколен надзор върху дъщерното му сдружение "Експрес сервиз " ЕООД. То е профилирано в продажба на коли - нови и втора употреба; сервизна дейност; търговия с аварийни елементи за автомобили; отдаване на коли чартърен, рент-а-кар и други.

Основната активност на "Черноморски холдинг " АД се състои в придобиването на дялове/акции от други сдружения и ръководството им за облага. С покупката на варненската компания компанията навлиза на нови продуктови и географски пазари. В съответния случай, това е пазарът на товарен авто превоз на артикули, на който е интензивно дъщерното сдружение на "Варна Тракс " АД.

С тази договорка някогашният приватизационен фонд "обогатява " портфейла си, в който сега има три дъщерни сдружения - "Приморец екскурзиант " АД (с дял от 99.67% от капитала му), което прави туроператорска активност, хотелиерство и ресторантьорство, "Нефтохим-Инвест Финанс " (с 99.99% от акциите му), профилирано в покупка на менителници и записни заповеди, финансов лизинг, придобиване и ръководство на дялови участия, и "Пени " ООД (с дял от 99% от книжата му), което е с главен предмет на активност покупка на артикули и други движимости за продажба.

За момента от "Черноморски холдинг " не са оповестили решение за издаване на нови акции за нарастване на капитала. Явно договорката ще се заплати със лични средства или пък банков заем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР