Нов граничен пункт ще бъде изграден между България и Република

...
Нов граничен пункт ще бъде изграден между България и Република
Коментари Харесай

Ще бъда изграден нов граничен пункт между България и РСМ

Нов граничен пункт ще бъде построен сред България и Република Северна Македония. Стратегическият план за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало " сред Струмяни и Берово ще обезпечи още една връзка сред двете страни и ще помогне за развиването на икономическото съдействие и на туризма.

За ускорение на работата по граничния пункт се договориха вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му сътрудници – министрите на превоза и известията Благой Бочварски и на локалното самоуправление Горан Милевски.

Министрите участваха в съвещанието на работна група „ Инфраструктура, превоз, съгласуваност " в границите на държавната среща сред двете страни. Строителството на новия граничен пункт ще се финансира с 10,3 млн. евро от Програмата за трансгранично съдействие България – Северна Македония в интервала 2021-2027 година По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово. Министрите начертаха стъпки за ускорение на построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало ".

До края на февруари се чака да бъде извършено първото публично съвещание на Смесена експертна комисия за установяване на параметрите му. България е почнала да работи по възстановяване на пътищата към бъдещия пункт. Извършен е предпазен ремонт на почти 20 км от третокласния път Струмяни – Раздол. За оставащите към 17 км до границата има направен план с два разновидността за създаване на трасето. Експертната комисия към АПИ ще избере един от двата разновидността до края на февруари, след което ще стартират нужните екологични процедури. Изграждането на правата е заложено в капиталовата стратегия на Агенция „ Пътна инфраструктура ".

Министър Гроздан Караджов осведоми, че следва уголемение на граничен пункт „ Станке Лисичково " сред Благоевград и Делчево. Пълната рационализация от българска страна включва планиране и създаване на нови обособени трасета на пункта, които да поемат повишен трафик на пасажери и транспортни средства. Ще има и нови здания за осъществяване на граничния и митническия надзор. Така ще се облекчи доста пътуването сред двете страни и ще се понижи чакането в пикови моменти.

Министрите разискаха и различен основен план – завършването на Общоевропейския транспортен кулоар № 8 „ Дурас – Тирана – Кафтан/Kaфaсан – Скопие – Деве хълм – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево " – София – Пловдив – Бургас – Варна ". Той реализира връзката сред Адриатическо море и страните от Черноморския район, Русия и Централна Азия.

Вицепремиерът Караджов означи, че пътната инфраструктура по направлението от българска страна е построена като се изключи автомагистрала „ Черно море ". Приоритет за българското държавно управление ще е уголемение на трасето сред Гюешево и Дупница, също част от кулоар 8. Модернизацията на сектора с дължина 62 км ще обезпечи по-бърза връзка сред автомагистрала „ Струма " и границата. Обектът е включен в програмата на АПИ, като следва оповестяване на социална поръчка за планиране. Финансирането е планувано в тригодишната бюджетна рамка на пътната организация.

Министрите разискаха и подготовката на Програмата за трансгранично съдействие до 2027 година, която следва да бъде утвърдена от Европейската комисия. По програмата двете страни ще имат достъп до над 31 млн. евро, с които с изключение на градежът на новия граничен пункт, ще се финансират и планове в региона на опазването на околната среда, възстановяване на районната съгласуваност и поощряване на икономическия напредък, културата, естественото завещание, устойчивия туризъм и сигурността в граничните региони.

Средствата за интервала 2021-2027 година са съвсем двойно повече от предходния интервал, което дава съществени благоприятни условия за граничните обитаеми места от двете страни на границата. В интервала 2014-2020 година в пограничните региона на двете страни са осъществени 73 плана за над 18.1 млн. евро.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР