Нов голям протест на пътностроителни фирми. Тежка техника блокира центъра

...
Нов голям протест на пътностроителни фирми. Тежка техника блокира центъра
Коментари Харесай

Тежка техника в столицата: Нов протест на пътностроителни фирми

Нов огромен митинг на пътностроителни компании. Тежка техника блокира центъра на столицата в плодължение на часове.

Заетите в сектора още веднъж настояха да им бъдат изплатени 900 милиона лв. за осъществена активност.

Поискаха оставката на министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

Снимка: bTV

Отсечка сред автомагистрала " Тракия " и Цариградско шосе има риск да остане непочистена от снега през зимата съгласно протестиращите в пътния отрасъл, в случай че страната не се разплати със бранша. Пътните компании настояват, че не са получили даже 62 млн. лв. от предишния зимен сезон и упорстват за незабавни решения от страна на служебния министър председател.

Пътният отрасъл желае от страната 900 млн. лева за поправки и зимно разчистване и не е склонен с предлагането на Регионалното министерство дължимото да се изплаща поетапно.

От рано сутринта над 200 машини и хиляди недоволни чиновници в бранша блокираха триъгълника на властта. Те предизвестиха, че ще има проблеми със зимното разчистване.

Снимка: bTV

“Тези 23 области в страната няма да бъдат поддържани тази зима. Вече падна първият сняг на Петрохан и само дълга на компанията ги накара да изкарат един снегорин. В четвъртък се дава захлаждане и отново превалявания - всяка злополука, всеки иск призоваваме жителите да го насочат към министъра “, съобщи инж. Георги Златев, член на контролния съвет на ББК " Пътища ".

Строителите упорстват за среща със служебния министър председател Стефан Янев.

„ Първо, желаеме да се обезпечат средства в държавния бюджет, с които да получим най-малко една част от дължимите ни средства. Нашето искане е за най-малко 600 млн. лева до края на годината и да решим един път вечно проблема с договорите за настоящ ремонт и поддържка “, изясни инж. Стефан Чайков, председарел на УС на ББК " Пътища ".

Снимка: bTV

А от Регионалното министерство изпратиха позиция:

" Осигуряването на изчезналите нужни средства за покриване на отговорностите на АПИ по осъществените действия за настояща поддръжка на пътищата може да се случи единствено от настоящо Народно заседание, каквото сега няма. За зимното поддържане 46-ят парламент обезпечи 100 милиона лв., които ще отидат в пътния отрасъл, не под натиска на улицата и не с политически цели, а против изрядно завършени двустранни съглашения сред АПИ и съответните компании. "

Още в петък обаче районният министър Виолета Комитова беше безапелационна:

„ Ние считаме, че служащите и хората в тези компании не престават да работят и не са ощетени откъм заплати и считаме, че този митинг беше за нагнетяване на напрежение в обществото. “

Снимка: bTV

От пътностроителния отрасъл дадоха поръчка за митинги и в идващите дни.

А в това време в свое мнение Институтът за пътна сигурност декларира, че пътностроителните компании и техният митинг са жертва на политическото опълчване в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР