Нов дует изгря на родния музикален небосклон и все по-успешно

...
Нов дует изгря на родния музикален небосклон и все по-успешно
Коментари Харесай

Петя Алекса и Монти: Гаджета ли сме? Мистерия

Нов дует изгря на родния музикален хоризонт и все по-успешно набира скорост в класациите – Petya Alexa & Monty. Неотдавна те показаха парчето си „ Не слушай “, което е отправено против фалша в обществото. Песента бързо завоюва доста почитатели. Миналата година двамата пуснаха сингъла „ Нека бъде лудница “. Този път изпълнителите залагат не толкоз на комерсиално звучене, колкото на бездънен и откровен текст. “Не слушай” е по музика на Светлин Къслев, Петя Алекса и Монти, текстът е на Монти. Ивомир Пешев е снимал видеото.

Преди да заформят музикалния дует, синеоката хубавица учи в актьорската школа на Лий Страсбърг (1901-1982) в Лос Анджелис, основала доста звезди, и в майсторския клас на сина му Дейвид. Снима се в холивудски продукции и играе на театрална сцена. У нас е позната от доста реклами, сред които на водка, бира, уебсайт за електронна търговия („ Базара ми… “), верига за техника (в ролята на Гаца Бацова, брачна половинка на паметния Гацо Бацов). Снима се във кино лентата Love.net, както и в „ Столичани допълнително “, „ Комиците “, „ Пълна лудница “.

Малин Миланов – Монти е приключил спортно учебно заведение, само че приключва спортната си кариера заради контузия. С групата Ice Cream стартира да работи през 2001 година. Пише текстовете на всичките й песни (общо над 100), както и някои от аранжиментите. Пише текстове също за Революция Z, Славин Славчев и други През 2015-а печели премия за най-хубав режисьор на видеоклип, за видеото на „ Захир “ от премиите на БГ Радио. Първи асистент-режисьор е на сериалите “Фамилията” и “Революция Z”. Режисирал е съвсем всички клипове на Ice Cream.


– Каква е концепцията на „ Не слушай “?
Монти: Една ария за обич и още нещо (смее се)… Тя е доста персонална за нас, доста прочувствена. Не е ария за купони, за танци, а да се отпуснеш и да почувстваш какви хора сме ние, показва нашия прочувствен заряд. Бих споделил, че е ария, която уголемява кръгозора.
Петя Алекса: Не е за празненство, само че, въпреки това, е вдъхновяваща. Може да ти вдъхне кураж, мощ. Няма да те натъжи, по-скоро те надъхва. Можеш да я слушаш, до момента в който караш колело, кола.

– Как се събрахте като дует?
М.: Тези неща не се плануват. Очевидно при нас двамата се получи така наречен заварка. Има възторг, има ентусиазъм.
П. А.: Ние се познаваме от доста време – към 13 години, и под една или друга форма постоянно сме участвали в живота си един на различен.
М.: Направо от детската градина (смее се)…

– Я кажете напряко – вие гаджета ли сте?
П. А.: Това ще го оставим по този начин, малко на клюкарите… Никой не знае сигурно. Това е нашата тайнственост. На концерта Пловдив Мези едно момченце се провикна от публиката толкоз мощно, че го чух, макар че имаше 2-3 хиляди индивида: „ Вие гаджета ли сте-е-е? “

– И какво му отговори?
П. А.: Отговорих му „ Не “ в съответния случай. Някой път споделяме „ Да “ и по този начин ги объркваме и те се чудят (смее се).
М.: Ние май объркваме и себе си, нямаме визия. Животът би трябвало да е easy going, да върви леко.

– А отвън творчеството – какво обичате да вършиме?
М.: Аз съм извънреден кино фанатик и Петя ми се сърди, тъй като желая всеки ден да отивам на кино. Някои дни вървя и по два пъти и това я побърква. Другото, което обичам, е да карам колело и да създавам. От тези три неща не мога да кажа кое върша най-вече. Мога да създавам непрекъснато в продължение на месеци, без да спирам. Не знам от кое място идва цялото това ентусиазъм. Просто минавам по „ Раковска “, виждам пет индивида и се въодушевявам, стартирам да пиша, без да ги познавам.
П. А.: Аз най-вече от всичко обичам да бъда измежду природата, даже да е в парка. В днешно време доста сме се отдалечили от естествения метод на живот. Намирам време, тъй като ми работи доста ободряващо. Така си почивам най-добре.

– Защо отиде в Съединени американски щати? Тук си приключила немска гимназия, учила си връзки с обществеността.
– Вдъхнови ме книгата на Лий Страсбърг „ Мечта за пристрастеност “, която разисква актьорската игра. Заминах малко импулсивно с огромната фантазия да изучавам там и сбъднах тази своя фантазия. Животът е прекрасен в Лос Анджелис. Но не скърбя, че през последните четири години съм най-вече в България, тъй като вратата за мене там не е затворена. Живеем в такива времена, че пътуването става елементарно. Така се случи, че аз се прибрах за почивка през лятото, сякаш за един месец, а останах четири години (смее се). Някак си се надушихме с Монти. Но тази година считам, като стане малко по-студено, да отида и да припомня за себе си на организациите, с които работех преди.

– Би ли живяла в Америка за непрекъснато?
– Аз мога да пребивавам и тук, и там, на всички места се усещам добре. Възприемам Калифорния като мой втори дом, прекарах пет години и малко или повече съм привикнала с живота там. Като че ли ми беше по-трудно да се приспособя назад тук към малко по-нехубавото.
М.: Така нареченият културен шок… Най-голямата разлика е във взаимоотношенията сред хората на всички равнища и във всички области. Нивото на връзка тук е извънредно тежко и комплицирано, до момента в който там, както Петя ми е разказвала, хората се поддържат, споделят ти отлично, когато виждат, че имаш цели и се бориш за тях.

Спас Иванов: И домакинските уреди към този момент могат да бъдат хакнати


Финансовата полза е повода за всеобщия взрив на хакерските атаки, предизвестява експертът по осведомителна сигурност


Спас Иванов е измежду основателите на офиса на компанията CENTIO в Пловдив, а в следствие се причислява към централния й офис в София. Притежава Сертификат ITIL v3. Сертифициран водещ инспектор по ISO 27001 и сертифициран вътрешен инспектор по ISO 9001, ISO 20000-1 и ISO 27001. Предпочитан инспектор по осведомителна сигурност от огромни компании, Български пощи, Прокуратурата и други Заедно с екипа на компанията обезпечава осведомителната отбрана на Международната олимпиада по информатика през 2009 година в Пловдив. Лектор и водещ на конференцията за осведомителна сигурност “Reality in the cloud ”, Катарино 2010 година, и “Real security in a digital world ”, Велинград 2012 година, както и на 15-ата интернационална конференция по осведомителна сигурност и предпазване на данни “Критичното значение на осведомителната сигурност и съхранението на данните за бизнеса и администрацията”, 2016 година Специално за нашите читатели той се съгласи да обясни в детайли по какъв начин да се пазим от измами в интернет и дава на практика препоръки защо да внимаваме при сърфирането в обществените мрежи.


– Г-н Иванов, в последно време все по-често приказваме за хакерски атаки, даже се заприказва за кибертероризъм. Каква е главната причина за тези офанзиви?
– Тя е елементарна и явна – технологиите навлизат във от ден на ден аспекти от всекидневието ни и ще играят все по-значима роля в живота ни. И тук не приказваме за технологии в смисъл на IT бранша – а в смисъла на хардуерни и софтуерни артикули и приложения, които трансформират и редица „ обичайни “ промишлености – да вземем за пример селскостопанска активност, медицина, финанси. На процедура даже и домакинските ни уреди към този момент са подвластни на ръководство през интернет – или другояче казано, могат да бъдат хакнати. Това значи, че пред киберпрестъпността има голям пазар, който може да докара до огромна облага – тъй като точно финансовата полза е повода за всеобщия взрив на офанзивите и непрекъснатия им растеж през последните години.

– Има ли някаква смяна при интернет закононарушенията?
– И да, и не. На процедура употребяваните тактики са едни и същи, само че методите за експлоатирането им се трансформират. Например, до края на предходната година главен тренд бяха криптовирусите – те криптират наличието на инфектираното устройство и желаят откуп за освобождение на информацията. От началото на годината обаче са засечени с 35% по-малко опити за болест при крайните консуматори и 28% растеж при бизнес потребителите. Това е знак, че ползата към този вид зловредни офанзиви не е намалял – даже противоположното.

– Как можем да се защитим?
– С три елементарни стъпки. Първо – нараснало внимание. Винаги ревизираме кореспонденцията и файловете, които получаваме – и подлагаме на подозрение всичко, което влиза на устройствата ни под формата мейли, приложения и така нататък Не влизаме там, където не би трябвало в интернет. Следим придвижването на сметките си, кореспонденцията, която излиза от мейлите и чатовете ни. Второ – използваме законен програмен продукт и го обновяваме постоянно, тъй като това запушва пробойните в него, открити при пробиви или опити за експлоатирането му. И трето – използваме най-малко антивирусна отбрана, тъй като тя е основата на отбраната.

– Какви празноти и недостатъци употребяват криптотерористите, с цел да вършат своите офанзиви? Нещо е податливо, с цел да се случва това.
– Да, и за жалост най-често се употребява доверчивостта на потребителите. Криптовирусите най-често заразяват през законни привидно файлове – документи, да вземем за пример. Те идват под всевъзможни форми – мними фактури за доставки или покупки, мними предизвестия за промени в закони и наредби – само че постоянно се търси резултатът потребителят да работи под паника, да отвори файла, който самичък по себе си не е вирус. Представете си, че получите писмо, в което се твърди, че имате да плащате 10 000 лева – първата ви реакция би била да ревизирате от кое място е това обвързване. И да отворите прикачената „ фактура “, която сама по себе си не е вирус. Но след отварянето на файла следва свалянето на така наречен payload – или дейна част на вируса, която де факто заразява потребителя (или най-малко опитва). След което следва познатият сюжет – информацията на устройството е криптирана, желае се откуп, който да бъде заплатен – и вероятно да последва освобождение на информацията.

– Какви облаги се осъществят от киберпрестъпността като пари?
– Точна информация няма, само че прогнозите са, че до 2021 година киберпрестъпността ще генерира общ оборот от към 2 трилиона $.

– Само финансова ли е задачата на киберпрестъпността?
– Предимно това е главният ориентир за сходни дейности. Разбира се, има и други аргументи – не инцидентно една от най-често коментираните тематики от ГДБОП е онлайн педофилията, където се поставят големи старания за предотвратяването й. Всъщност, киберпрестъпност е доста общо разбиране единствено по себе си, тъй като онлайн може да се купуват всевъзможни неразрешени от закона неща – опиати, оръжия и така нататък

– Кои от мобилните устройства са най-уязвими към хакерски атаки – компютър, телефон, таблет?
– Няма неуязвими устройства. Освен общоприетите такива – телефони, таблети и компютри, от ден на ден ще чуваме и виждаме за уязвимости в голям набор устройства поради навлизането на така наречен IoT – или интернет на нещата. Например, едни от най-често атакуваните и уязвими устройства са домашните рутери. Наскоро дебютира първото решение на ESET за отбрана на смарттелевизори. А следва все по-масово нахлуване на умни хладилници, печки, перални и така нататък Всяко едно от тези устройства – с изключение на големите си преимущества, носи и опасности. Още през 2014 година бе осъществена първата спам офанзива от „ умни “ хладилници, които бяха разпратили над 750 000 писма, тъй като са били част от ботмрежа (група от инфектирани компютри или други устройства). През 2016 година голяма част от интернет в света угасна поради офанзивата през ботмрежата, основана от вируса Mirai. А той таргетираше тъкмо умни устройства като камери, DVR плейъри и така нататък Сред засегнатите бяха имена като Twitter, Guardian, Netflix, Reddit и CNN, чиито уеб сайтове бяха недостъпни. Не са едно и две и видеата, които демонстрират по какъв начин хакери може да се снабдят с надзор върху коли и да управляват придвижването им.

И още…


Ева Найденова клекна пред Брадъра за 30 бона


Митко Кърнев от “D2” стана махленски музикант


Наум Шопов си купи скъпарска кола


Гери-Никол гневна на БГ Радио


Мегз поправя захапката си


Кристиян Илиев – българският пробив в Билборд


Стефано Габана оскърби Селена Гомес


Меган Маркъл наруши кралския протокол


Шарлиз Терон възроди остаряла връзка


Съмнителни дами нападат Фердинанд за брак


„ Макарена “ избавя живота


Безсънието и стресът способстват за безплодието

Тези и други четива – в “Жълт Труд” от 20 юни!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР