Носителят на 19 титли от Големия шлем Рафаел Надал неслучайно

...
Носителят на 19 титли от Големия шлем Рафаел Надал неслучайно
Коментари Харесай

Краля на клея е машина за победи и на хард

Носителят на 19 трофеи от " Големия шлем " Рафаел Надал неслучайно е именуван Краля на клея - триумфите му на алената настилка са ненадминати и надали в миналото отново ще бъдат повторени от различен. 33-годишният испанец обаче е сериозен фактор и на другите настилки - той е повторен първенец на " Уимбълдън " (на трева), а на хард също има изключителни достижения. Статистиката от последните 12 месеца пък е още по-показателна за сполучливите изяви на левичаря от Манакор на твърдата настилка, която е считана за царство на Новак Джокович и Роджър Федерер.

Според статистиката на ATP Performance Zone Надал е водач за последните 52 седмици по победи на хард с впечатляващите 90.5%. Втори и трети са надлежно Джокович (86%) и Федерер (81.1%), а незабавно след тях се подреждат руснаците Даниил Медведев (75.5%) и Андрей Рубльов (75.4%).  Рафаел Надал: Останете си у дома Надал е спечелил 38 от 42 мача, които е изиграл на хард през посочения интервал, а още по-впечатляващото е, че доста от успехите му са против противници с висок ранкинг. 11 от 38-те победи са против играчи от Топ 20. Седем от тези победи пък са реализирани без Рафа да е изгубил сет. От BNP Paribas Open 2019 (Индиън Уелс) насам играчът с най-ниско класиране в ранглистата на ATP, можещ да се похвали с победа против Надал е белгиецът Давид Гофен (№11). Гофен нанася провалянето на испанеца на ATP Cup този януари.

Кариерният % победи на Надал на клей е 91.8%, само че на хард индикаторът също е впечатляващ - 78.1%, което му отрежда 11-о място в историята на твърда настилка (откакто се води статистика за това). в тази ранглиста испанецът е пред редица величия като Борис Бокер, Бьорн Борг, Джим Къриър, Матс Виландер и други.  Григор и Надал зарадваха тенис почитателите с един по-различен мач От 2017 година насам Надал печели непроменяемо над 80% от мачовете си на хард (средният му индикатор е 84.8%).

През последните 12 месеца 12-кратният първенец на " Ролан Гарос " завоюва на хард " Мастърс " -а в Канада Coupe Rogers (в случая в Монреал), US Open и шампионата от категория ATP 500 в Акапулко (този февруари).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР