Носителката на Нобеловата награда за литература за 2018 година Олга

Носителката на Нобеловата награда за литература за 2018 година Олга ...

Олга Токарчук, една литература в постоянно движение.

Носителката на Нобеловата награда за литература за 2018 година Олга Токарчук е считана за една от най-даровитите романистки от нейното поколение в Полша, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Тя увлича читателя в търсенето на истината в пъстроцветни вселени, смесвайки с тънко чувство реалност и метафизика.

Ангажирана политически в лявото пространство, еколог, вегетарианка, 57-годишната писателка с характерна раста прическа не се колебае да критикува сегашното правителство с консервативни и националистически възгледи, съставено от партията"Право и справедливост".

Родена на 29 януари 1962 година в Сулехов в семейство на преподаватели, тя е автор на дузина произведения. Токарчук притежава диплома по психология от Университета във Варшава и се интересува от трудовете на Карл Юнг. За известно време работи като психотерапевт във Валбрич и прави първите си литературни опити. Публикува стихосбирка, преди да се впусне в прозата.

След успеха на първите й книги, Токарчук се посвещава изцяло на литературата и се установява в селцето Краянув в Судетите. Днес творбите й са бестселъри в Полша, преведени са на 25 езика, сред които каталонски и китайски. Някои от произведенията й са екранизирани.

Творчеството на Токарчук е изключително разнообразно. То варира от философския разказ като "Зелените деца" /2016/, през криминалния роман, екологично ангажиран и метафизичен привкус като "Карай плуга си през костите на мъртвите" /2009/ до историческия роман с обем 900 страници, какъвто е "Книгите на Яков".

В поетичния свят на авторката реалността се смесва с ирационалното. Нейната вселена е в непрекъснато движение, без опорна точка, с герои, чиито биографии и характери се преплитат. Като в гигантски пъзел, всички тези съставки образуват едно прекрасно голямо платно. И всичко това разказано с богат, точен и поетичен език, изкушен от детайлите.

"Олга е мистик, който непрекъснато търси истината, истина, която може да бъде достигната единствено в движение, при прекрачване на границите. Всички сковани форми, институции, изрази, са равносилни на смърт", обяснява пред Франс прес една от приятелките на Токарчук - Кинга Дунин, писателка и литературен критик.

Токарчук сама се описва като човек без биография. "Не притежавам ясна биография, която да мога да разкажа по интересен начин. Аз съм съставена от онези герои, изскочили от въображението ми. На практика съм тяхна съставка и така биографията ми набъбва в различни посоки", сподели авторката пред полския Институт на книгата.

Публикуваният през 2014 година роман "Книгите на Яков" е удостоен с най-престижната полска литературна награда "Нике", втора в кариерата й. Творбата става бестселър в Полша , но търпи острата критика на националистическите среди в Полша. След интервю по полската телевизия , в което Токарчук разбулва мита за Полша като една толерантна и отворена към света страна, тя получава смъртни заплахи за това, че е осквернила репутацията на Полша и поляците.

Писателката има възрастен син и разделя времето си между Вроцлав, селската си къща и многобройните си пътувания. Ето заглавията на някои от по-известните романи на авторката:

"Правек и други времена" (1997 новели)

"Дом дневен, дом нощен" (2005)

"Музика от много барабани" (2006)

"Последни истории" (2008)

"Бегуни" (2009)

"Карай плуга си през костите на мъртвите" (2009)

"Книгите на Яков" (2014)

"Чудати разкази" (2018)

През 2018 г. Олга Токарчук печели международната награда "Ман Букър" с романа "Бегуни".

Нобеловата награда стана за полската писателка Олга Токарчук потвърждение за това, че Централна Европа има какво да разкаже на света с литературата си. Това заяви тя по телефона по време на пресконференцията в Шведската академия, съобщиха световните информационни агенции.

"Разтърсена съм и радостна. За мен е много важно, че получавам наградата в новото за Шведската академия време. Самата аз съм от Централна Европа и това е потвърждение, че централноевропейската литература, както и преди, притежава нещо важно, което иска да предаде на света" - отбеляза Токарчук.

Когато са й се обадили от Шведската академия, Олга Токарчук е била в автомобил в Германия, където изнася лекции.

Нобеловата награда за 2018 г. беше присъдена на полската писателка и поетеса Олга Токарчук за "повествователното въображение, което с енциклопедична страст представя преминаването на границите като форма на живот".

Олга Токарчук е едва 15-ата жена, спечелила Нобелова награда за литература от 1901 г.

Полският министър на културата Пьотър Глински, който в началото на седмицата каза, че не е дочел нито една книга на Токарчук, сега я поздрави с Нобеловата награда в Туитър и написа, че вече се чувства длъжен да изчете книгите й.

През 2018 г. Нобелова награда за литература не беше обявена, защото присъждащата я Шведска академия беше разтърсена от скандал и няколко нейни членове напуснаха заради конфликт на интереси. Съпругът на една от тях - поетесата Катарина Фростенсон, която също напусна, беше осъден за изнасилване.

Преустроената Шведска академия, в която членуват 18 литератори, е излъчила четирима души, които заедно с петима външни експерти, са избрали Нобеловите лауреати за литература за 2018 г. и 2019 г. /БТА

Източник: dnesplus.bg