Норвежкото спортно издание “Йосимор” публикува голям анализ на събитията, които

Норвежкото спортно издание “Йосимор” публикува голям анализ на събитията, които ...

Норвежци: Кой позволи на ЦСКА-София да играе в Европа?.

Норвежкото спортно издание “Йосимор” публикува голям анализ на събитията, които се случиха през последните две години с ЦСКА-София. Също така специализираният футболен журнал е изпратил и 5 въпроса до УЕФА, касаещи този казус.

Ето цялата разработка на “Йосимор”:

Миналата година УЕФА реши, че ЦСКА-София няма право да участва в европейските клубни турнири до сезон 2019/2020. Тихомълком УЕФА промени собственото си решение и ще позвали на ЦСКА-София да участва в Европа следващия сезон, ако се класира. Европейската централа заяви, че причината са нови данни, но не разкрива така наречените “данни”.

На 4 април 2018 ФИФПро пусна изявление на сайта си. “FIFPro призовава ЦСКА-София да не бъде допускан до европейски футбол докато не изплати задълженията от заплати към седем футболисти, които възлизат на повече от 1 милион евро”, пише в изявлението.

ЦСКА-София в момента е втори в класирането и може да се класира за евротурнирите. Това беше странно изявление от страна на FIFPro, след като миналата година УЕФА определи, че ЦСКА-София няма право да участва в Лига Европа или Шампионската лига до сезон 2019/2020.

Решението на УЕФА бе обжалвано от българския клуб на три пъти в Спортния арбитражен съд в Лозана, Швейцария (CAS), като всички жалби бяха отхвърлени.

Защо FIFPro иска ЦСКА-София да не бъде допускан до европейски футбол при положение, че УЕФА вече е решила, че клубът няма право да играе в европейски турнири?

Защото УЕФА, без да прави публично изявление, променя собственото си решение.

Неизплатени заплати:

ЦСКА (София) е най-успешният български футболен клуб. След създаването си през 1948 г. Централния спортен клуб на армията е спечелил 31 титли и 20 купи на страната. През октомври 2015 г. тимът се разпада. По това време той дължи поне 1 милион евро в заплати на футболисти. Общият дълг на клуба е около 12 милиона евро.

Седем играчи завеждат дела във ФИФА, а по-късно и в CAS. Двете организации отсъдиха в полза на футболистите - клубът дължи на играчите пари във формата на незплатени заплати.

През октомври 2015 г. поради задълженията и дълговете решава да изключи ЦСКА (София) от участие в турнирите на УЕФА за следващите сезони. На 29 януари 2016 г. ФИФА налага трансферно ембарго на клуба, което продължава една година.

По същото време клубът играе в аматьорските дивизии. Поради финансовите проблеми на клуба Българският футболен съюз не дава на ЦСКА (София) професионален лиценз. Като аматьорски отбор те печелят Купата през 2016 г. Клубът търси начин да се върне сред професионалистите.

Нов клуб:

Завръщането на ЦСКА (София) в професионалния футбол става през Ловеч - град, намиращ се на 150 километра от София. На 1 юни 2016 г. Литекс Ловеч получава лиценз да играе професионален футбол от БФС. Един ден по-късно клубът сменя името си на ЦСКА-София (забележете тирето в името). По-късно през лятото на 2016 г. БФС обявява, че професионалният лиценз на Литекс Ловеч е валиден за ЦСКА-София. През юли собствениците на клуба убеждават Министерството на спорта в България да позволи на ЦСКА-София да играе на стадион “Българска армия” - традиционния дом на ЦСКА (София).

Оригиналният ЦСКА (София) престава да съществува, а в очите на феновете на клуба и заинтересованите страни в България е заменен от ЦСКА-София.

Според статия в спортния юридически журнал “Football Legal” - “новият клуб има същите собственици като ПФК ЦСКА (София); използва същите цветове, емблема, лого и уебсайт, приемайки спортната история на ПФК ЦСКА (София)”.

Същото лято БФС реши да направи реконструкция на първенството и ЦСКА-София получи място в Първа лига. По ускорена процедура те бяха върнати в елита.

ЦСКА-София получи нов регистрационен номер в системата на ФИФА за трансфери (TMS) - де факто регистъра на световните футболни клубове.

Това, заедно с кореспонденцията между УЕФА и БФС, която притежаваме, предполага, че футболните власти виждат ЦСКА-София като нов клуб, започнал живота си през лятото на 2016 г.

Наследник:

Според статията в “Football Legal” ЦСКА-София е създаден просто да заеме ролята на ЦСКА (София).

“… ПФК Литекс Ловеч бе преименуван на ПФС ЦСКА-София и бе преместен от Ловеч в София на стадион “Българска армия” само за да замести оригиналния клуб ПФК ЦСКА (София), който е в несъстоятелност и има големи дългове, както и да заобиколи забрана за трансфери, наложена от ФИФА, и санкция, наложена от УЕФА, които са в сила”, се посочва в материала.

Докато ЦСКА-София е нов клуб, “всъщност е “спортен наследник” на ЦСКА (София) и следователно “новият клуб” би трябвало да поеме финансовите задължения и санкциите, наложени на “оригиналния клуб” в съответствие с решенията на ФИФА и CAS”.

ЦСКА-София не е изплатил неизплатените заплати на бившите играчи на ЦСКА (София). Според източници, от клуба твърдят, че са нов клуб, че ЦСКА-София не е ЦСКА (София) и не поема дълговете на несъществуващия клуб.

Според източници на “Йосимар” клубът планира големи празненства през май, за да отпразнува 70-годишната си и сред зрителите се очаква да бъдат министър-председателя и президента на България - нещо, което противоречи на представата, че ЦСКА-София се вижда като нещо различно от ЦСКА (София).

Както е посочено в “Football Legal”, по отношение на футболни първенства ЦСКА-София е нов клуб, но по отношение на финансови задължения не е - просто е наследник на ЦСКА (София).

През 2016/2017 ЦСКА-София завърши на второ място в първенството, печелейки място в квалификациите на Лига Европа. Името на клуба обаче не фигурираше в жребия. Правилата за лицензиране на УЕФА за участие в европейските турнири сочат, че клубовете трябва да са регистрирани членове на местната футболна асоциация в три последователни години, за да бъдат допуснати до участие.

Съдейки по аргументацията на УЕФА, европейската футболна централа виждаше ЦСКА-София като член на БФС от 2016 - дата, на която взе лиценза на съществуващ клуб, местейки се 150 километра и променяйки името си - така създавайки нова единица, за да се състезава професионално.

Това означаваше клубът да не участва в евротурнирите до сезон 2019/2020. От Българският футболен съюз писаха на УЕФА с искането за ЦСКА-София да бъде направено изключение от тригодишното правило.

Искането за “изключение” от правилото навежда на мисълта, че ЦСКА-София и БФС признават, че клубът всъщност подлежи на това правило. УЕФА отхвърли искането.

Според отговора на УЕФА, подписан от генералния секретар на централата Теодор Теодоридис и изпратен до президента на БФС Борислав Михайлов на 29 май 2017 г., ЦСКА-София “няма право да кандидатства за лиценз от УЕФА и за клубните турнири на УЕФА за следващите два сезона (2017/2018 и 2018/2019)”.

Писмото:

През лятото на 2017 година ЦСКА-София на три пъти подвига случая пред Спортния арбитражен съд, използвайки различни юридически предпоставки. Съдът отхвърляше исканията на клуба всеки път.

В писмото от УЕФА до БФС, изпратено през май 2017, Теодоридис използва фрази като “молбата бе внимателно обмислена” и “бяха взети под внимание всички аспекти на случая”.

Въпреки тези думи, сега УЕФА промени мнението си.

Внимателно обмисляне:

На 28 февруари 2018 г. материал на българския сайт на Нова излезе със заглавието “УЕФА позволи на ЦСКА-София да участва в Лига Европа“. Според Нова писмо от УЕФА, потвърждавайки това, е било изпратено до президента на БФС Борислав Михайлов и са цитирани части от писмото.

УЕФА не е публикувала изявление по случая на официалния си сайт. Въпреки това на 19 февруари uefa.com споменава за преизбирането на Борислав Михайлов за президент на Българския футболен съюз. За бившия национален вратар това е четвърти мандат начело на БФС. Освен това той е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от 2011 г.

“Това ми дава увереност да продължа да работя заедно с екипа ми за доброто на играта”, цитиран е да казва Михайлов.

Докато предишната кореспондеция очевидно показва, че мнението на УЕФА е, че след “внимателно обмисляне”, ЦСКА-София подлежи на тригодишното правило и за клуба то изтича след сезон 2018/2019, в новото писмо заключението на УЕФА е, че тригодишното правило, което важи за клуба, изтича след сезон 2017/2018.

С други думи: правилото важи, но е намалено с една година. Как се случва това?

Има логика:

Сега, когато УЕФА допуска ЦСКА-София до участие в турнирите си, изявлението на FIFPro внезапно има логика.

Ако ЦСКА-София не подлежи на тригодишното правило след този сезон, означава ли това, че УЕФА приема ЦСКА-София за естествен наследник на ЦСКА (София) - клуб, съществуващ от 1948 г., клуб, който дължи сериозна сума пари на бивши играчи за неизплатени заплати?

Според член 66 от правилника на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей, един клуб не може да има задължения към служители, за да бъде допуснат да участва в Европа. Следователно, според мнението на FIFPro, докато клубът не се разбере с бившите си играчи, то би трябвало да не е допускан до участие в евротурнирите.

Нови данни:

На 6 април, петък, “Йосимар” изпрати следните въпроси до УЕФА:

- През май 2017 г. УЕФА реши, че ЦСКА-София няма право да играе в европейските турнири за сезони 2017/2018 и 2018/2019. Спортният арбитражен съд потвърди решението на УЕФА. Според българския новинарски сайт Нова, е изпратено писмо през февруари 2018 г. от УЕФА, подписано от Теодор Теоросидис, до президента на БФС Борислав Михайлов. Писмото потвърждава, че ЦСКА-София ще има право да участва в турнирите на УЕФА през сезон 2018/2019, ако си осигури участие - противно на миналогодишното решение на УЕФА и CAS. Вярно ли е това?

- Кой в УЕФА е взел решението да позволи на ЦСКА-София да играе в Европа следващия сезон?

- ЦСКА-София взе лиценза на Литекс Ловеч през лятото на 2016. На него му е даден нов регистрационен код в системата за трансфери на ФИФА. Цялата кореспонденция и съдебни прегледи приемат ЦСКА-София за нов клуб, започнал да съществува през 2016 г. Според тригодишното правило на УЕФА, както е изразено от УЕФА миналата година, клубът няма право да участва в турнири на УЕФА до сезон 2019/2020. Какво се промени?

- “Оригиналният” ЦСКА (София) все още дължи на бивши свои играчи един милион евро в заплати. Това е потвърдено от ФИФА и CAS. Според правилата на УЕФА клуб, който има задължения към свои служители, няма право да участва в Европа. С неизплатените дългове към бивши играчи на ЦСКА (София), може ли ЦСКА-София да участва в турнири на УЕФА?

- Има ли позиция на УЕФА по въпроса, публикувана на официалния си сайт? Ако няма, защо УЕФА не е направила публично изявление по въпроса?

На 10 април, вторник, УЕФА отговори, цитирайки “нови данни” по този случай като причина за взимането на ново решение, направено през февруари тази година, позволявайки на ЦСКА-София да участва в европейските турнири от сезон 2018/2019.

Какво съдържат тези “нови данни”, УЕФА не уточнява в отговора си.

Източник: sportal.bg