Норвежкото спортно издание “Йосимор” публикува голям анализ на събитията, които

...
Норвежкото спортно издание “Йосимор” публикува голям анализ на събитията, които
Коментари Харесай

Норвежци: Кой позволи на ЦСКА-София да играе в Европа?

Норвежкото спортно издание “Йосимор” разгласява огромен разбор на събитията, които се случиха през последните две години с ЦСКА-София. Също по този начин профилираният футболен вестник е изпратил и 5 въпроса до УЕФА, касаещи този проблем.

Ето цялата разработка на “Йосимор”:

Миналата година УЕФА реши, че ЦСКА-София няма право да взе участие в европейските клубни шампионати до сезон 2019/2020. Тихомълком УЕФА промени личното си решение и ще позвали на ЦСКА-София да взе участие в Европа идващия сезон, в случай че се класира. Европейската централа съобщи, че повода са нови данни, само че не разкрива по този начин наречените “данни”.

На 4 април 2018 ФИФПро пусна изказване на уеб страницата си. “FIFPro приканва ЦСКА-София да не бъде допускан до европейски футбол до момента в който не изплати отговорностите от заплати към седем футболисти, които възлизат на повече от 1 милион евро”, написа в изказването.

ЦСКА-София сега е втори в класирането и може да се класира за евротурнирите. Това беше необичайно изказване от страна на FIFPro, откакто предходната година УЕФА дефинира, че ЦСКА-София няма право да взе участие в Лига Европа или Шампионската лига до сезон 2019/2020.

Решението на УЕФА бе обжалвано от българския клуб на три пъти в Спортния трибунал в Лозана, Швейцария (CAS), като всички тъжби бяха отхвърлени.

Защо FIFPro желае ЦСКА-София да не бъде допускан до европейски футбол в случай, че УЕФА към този момент е решила, че клубът няма право да играе в европейски шампионати?

Защото УЕФА, без да прави обществено изказване, трансформира личното си решение.

Неизплатени заплати:

ЦСКА (София) е най-успешният български футболен клуб. След основаването си през 1948 година Централния състезателен клуб на армията е спечелил 31 трофеи и 20 купи на страната. През октомври 2015 година отборът се разпада. По това време той дължи най-малко 1 милион евро в заплати на футболисти. Общият дълг на клуба е към 12 милиона евро.

Седем играчи завеждат каузи във ФИФА, а по-късно и в CAS. Двете организации отсъдиха в интерес на футболистите - клубът дължи на играчите пари във формата на незплатени заплати.

През октомври 2015 година заради отговорностите и задълженията взема решение да изключи ЦСКА (София) от присъединяване в шампионатите на УЕФА за идващите сезони. На 29 януари 2016 година ФИФА постанова трансферно ембарго на клуба, което продължава една година.

По същото време клубът играе в аматьорските дивизии. Поради финансовите проблеми на клуба Българският футболен съюз не дава на ЦСКА (София) професионален лиценз. Като аматьорски тим те печелят Купата през 2016 година Клубът търси метод да се върне измежду експертите.

Нов клуб:

Завръщането на ЦСКА (София) в професионалния футбол става през Ловеч - град, намиращ се на 150 километра от София. На 1 юни 2016 година Литекс Ловеч получава лиценз да играе професионален футбол от БФС. Един ден по-късно клубът сменя името си на ЦСКА-София (забележете тирето в името). По-късно през лятото на 2016 година БФС афишира, че професионалният лиценз на Литекс Ловеч е годен за ЦСКА-София. През юли притежателите на клуба убеждават Министерството на спорта в България да разреши на ЦСКА-София да играе на стадион “Българска армия” - обичайния дом на ЦСКА (София).

Оригиналният ЦСКА (София) престава да съществува, а в очите на почитателите на клуба и заинтригуваните страни в България е сменен от ЦСКА-София.

Според публикация в спортния юридически вестник “Football Legal” - “новият клуб има същите притежатели като ПФК ЦСКА (София); употребява същите цветове, емблема, лого и уеб страница, приемайки спортната история на ПФК ЦСКА (София)”.

Същото лято БФС реши да направи реорганизация на шампионата и ЦСКА-София получи място в Първа лига. По ускорена процедура те бяха върнати в елита.

ЦСКА-София получи нов регистрационен номер в системата на ФИФА за прехвърляния (TMS) - де факто регистъра на международните футболни клубове.

Това, дружно с кореспонденцията сред УЕФА и БФС, която притежаваме, допуска, че футболните управляващи виждат ЦСКА-София като нов клуб, почнал живота си през лятото на 2016 година

Наследник:

Според публикацията в “Football Legal” ЦСКА-София е основан просто да заеме ролята на ЦСКА (София).

“… ПФК Литекс Ловеч бе преименуван на ПФС ЦСКА-София и бе изместен от Ловеч в София на стадион “Българска армия” единствено с цел да замести истинския клуб ПФК ЦСКА (София), който е в неплатежоспособност и има огромни задължения, както и да заобиколи възбрана за прехвърляния, наложена от ФИФА, и глоба, наложена от УЕФА, които са в сила”, се показва в материала.

Докато ЦСКА-София е нов клуб, “всъщност е “спортен наследник” на ЦСКА (София) и затова “новият клуб” би трябвало да поеме финансовите отговорности и глобите, наложени на “оригиналния клуб” в сходство с решенията на ФИФА и CAS”.

ЦСКА-София не е изплатил неизплатените заплати на някогашните играчи на ЦСКА (София). Според източници, от клуба настояват, че са нов клуб, че ЦСКА-София не е ЦСКА (София) и не поема задълженията на несъществуващия клуб.

Според източници на “Йосимар” клубът възнамерява огромни празненства през май, с цел да отпразнува 70-годишната си и измежду феновете се чака да бъдат министър-председателя и президента на България - нещо, което опонира на визията, че ЦСКА-София се вижда като нещо друго от ЦСКА (София).

Както е посочено в “Football Legal”, във връзка с футболни шампионати ЦСКА-София е нов клуб, само че във връзка с финансови отговорности не е - просто е правоприемник на ЦСКА (София).

През 2016/2017 ЦСКА-София приключи на второ място в шампионата, печелейки място в квалификациите на Лига Европа. Името на клуба обаче не фигурираше в жребия. Правилата за лицензиране на УЕФА за присъединяване в европейските шампионати сочат, че клубовете би трябвало да са регистрирани членове на локалната футболна асоциация в три поредни години, с цел да бъдат позволени до присъединяване.

Съдейки по аргументацията на УЕФА, европейската футболна централа виждаше ЦСКА-София като член на БФС от 2016 - дата, на която взе лиценза на действителен клуб, местейки се 150 километра и променяйки името си - по този начин създавайки нова единица, с цел да се състезава професионално.

Това означаваше клубът да не взе участие в евротурнирите до сезон 2019/2020. От Българският футболен съюз писаха на УЕФА с настояването за ЦСКА-София да бъде направено изключение от тригодишното предписание.

Искането за “изключение” от правилото навежда на мисълта, че ЦСКА-София и БФС признават, че клубът в действителност предстои на това предписание. УЕФА отхвърли настояването.

Според отговора на УЕФА, подписан от генералния секретар на централата Теодор Теодоридис и изпратен до президента на БФС Борислав Михайлов на 29 май 2017 година, ЦСКА-София “няма право да кандидатства за лиценз от УЕФА и за клубните шампионати на УЕФА за идващите два сезона (2017/2018 и 2018/2019)”.

Писмото:

През лятото на 2017 година ЦСКА-София на три пъти подвига случая пред Спортния трибунал, употребявайки разнообразни юридически предпоставки. Съдът отхвърляше настояванията на клуба всякога.

В писмото от УЕФА до БФС, изпратено през май 2017, Теодоридис употребява изречения като “молбата бе деликатно обмислена” и “бяха взети под внимание всички аспекти на случая”.

Въпреки тези думи, в този момент УЕФА промени мнението си.

Внимателно обсъждане:

На 28 февруари 2018 година материал на българския уебсайт на Нова излезе със заглавието “УЕФА разреши на ЦСКА-София да взе участие в Лига Европа “. Според Нова писмо от УЕФА, потвърждавайки това, е било изпратено до президента на БФС Борислав Михайлов и са представени елементи от писмото.

УЕФА не е разгласила изказване по случая на формалния си уебсайт. Въпреки това на 19 февруари uefa.com загатва за преизбирането на Борислав Михайлов за президент на Българския футболен съюз. За някогашния народен вратар това е четвърти мандат отпред на БФС. Освен това той е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от 2011 година

“Това ми дава убеденост да продължа да работя дружно с екипа ми за положителното на играта”, представен е да споделя Михайлов.

Докато предходната кореспондеция явно демонстрира, че мнението на УЕФА е, че след “внимателно обмисляне”, ЦСКА-София предстои на тригодишното предписание и за клуба то изтича след сезон 2018/2019, в новото писмо заключението на УЕФА е, че тригодишното предписание, което важи за клуба, изтича след сезон 2017/2018.

С други думи: правилото важи, само че е понижено с една година. Как се случва това?

Има логичност:

Сега, когато УЕФА позволява ЦСКА-София до присъединяване в шампионатите си, изказването на FIFPro ненадейно има логичност.

Ако ЦСКА-София не предстои на тригодишното предписание след този сезон, значи ли това, че УЕФА приема ЦСКА-София за натурален правоприемник на ЦСКА (София) - клуб, действителен от 1948 година, клуб, който дължи сериозна сума пари на някогашни играчи за неизплатени заплати?

Според член 66 от правилника на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей, един клуб не може да има отговорности към чиновници, с цел да бъде позволен да взе участие в Европа. Следователно, съгласно мнението на FIFPro, до момента в който клубът не се разбере с някогашните си играчи, то би трябвало да не е допускан до присъединяване в евротурнирите.

Нови данни:

На 6 април, петък, “Йосимар” изпрати следните въпроси до УЕФА:

- През май 2017 година УЕФА реши, че ЦСКА-София няма право да играе в европейските шампионати за сезони 2017/2018 и 2018/2019. Спортният трибунал удостовери решението на УЕФА. Според българския новинарски уебсайт Нова, е изпратено писмо през февруари 2018 година от УЕФА, подписано от Теодор Теоросидис, до президента на БФС Борислав Михайлов. Писмото удостоверява, че ЦСКА-София ще има право да взе участие в шампионатите на УЕФА през сезон 2018/2019, в случай че си обезпечи присъединяване - обратно на миналогодишното решение на УЕФА и CAS. Вярно ли е това?

- Кой в УЕФА е взел решението да разреши на ЦСКА-София да играе в Европа идващия сезон?

- ЦСКА-София взе лиценза на Литекс Ловеч през лятото на 2016. На него му е даден нов регистрационен код в системата за прехвърляния на ФИФА. Цялата преписка и правосъдни прегледи одобряват ЦСКА-София за нов клуб, почнал да съществува през 2016 година Според тригодишното предписание на УЕФА, както е изразено от УЕФА предходната година, клубът няма право да взе участие в шампионати на УЕФА до сезон 2019/2020. Какво се промени?

- “Оригиналният” ЦСКА (София) към момента дължи на някогашни свои играчи един милион евро в заплати. Това е доказано от ФИФА и CAS. Според разпоредбите на УЕФА клуб, който има отговорности към свои чиновници, няма право да взе участие в Европа. С неизплатените задължения към някогашни играчи на ЦСКА (София), може ли ЦСКА-София да взе участие в шампионати на УЕФА?

- Има ли позиция на УЕФА по въпроса, оповестена на формалния си уебсайт? Ако няма, за какво УЕФА не е направила обществено изказване по въпроса?

На 10 април, вторник, УЕФА отговори, цитирайки “нови данни” по този случай като причина за взимането на ново решение, направено през февруари тази година, позволявайки на ЦСКА-София да взе участие в европейските шампионати от сезон 2018/2019.

Какво съдържат тези “нови данни”, УЕФА не прецизира в отговора си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР