Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света, е постигнал

...
Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света, е постигнал
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд е спечелил рекордните 180 млн. долара през 2019 г.

Норвежкият върховен фонд, който е най-големият в света, е постигнал възвръщаемост на вложенията си предходната година от 19,9 % и е спечелил 1,69 трилиона норвежки крони (180 милиарда долара) на фона на растежа на фондовите тържища, съобщи Ройтерс.

„ Миналата година бе доста добра за фонда (...) това е най-голямото нарастване като стойност за 12 месеца в цялата история на фонда ", уточни централният банкер Йойстейн Олсен.

За предходната година възвръщаемостта е била съвсем близо 34 000 $ за всеки жител на Норвегия, чието население наброява 5,3 милиона души. Стойността на фонда в този момент е равна на към 207 000 $ за всеки мъж, жена и дете в страната.

Фондът, чиято обща стойност е 1,1 трилиона $, има дялово присъединяване в 9000 компании по света и има 1,5 % от всички акции, листвани на тържищата. Той влага също в облигации и недвижими парцели.

Apple и Microsoft са съдействали най-вече за възвръщаемостта на фонда през 2019 година, следвани от Nestle, а най-зле са се представилиNokia Oyj, Pfizer и Swedbank, осведоми Българска телеграфна агенция.

Парите на фонда, който заделя доходи от петролната и газовата индустрия, в този момент са три пъти повече от цената на годишния БВП на Норвегия. Печалбата му обезпечава извънредно значими средства за обществените заплащания на страната.

Норвежкият върховен фонд към този момент единствено следи развиването на епидемията от ковид и към момента не взема ограничения за понижаване на последствията от вируса върху капиталовото си портфолио, заяви през днешния ден основният изпълнителен шеф на фонда Ингве Слингстад, представен от Ройтерс.

„ Това е тип риск, който ни е мъчно да проучваме (...) единствено следим какво се случва ", сподели на конференция Слингстад. В края на предходната година той разгласи, че се отдръпва от поста си. Все още не е назначен негов заместител.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР