Норвежкият правосъден министър Сюлви Листхауг обяви днес, че подава оставка

...
Норвежкият правосъден министър Сюлви Листхауг обяви днес, че подава оставка
Коментари Харесай

Министерска оставка спаси Норвегия от правителствена криза

Норвежкият правосъден министър Сюлви Листхауг разгласи през днешния ден, че подава оставка и по този начин предотврати рецесия за десноцентристкото държавно управление на малцинството, предадоха международните организации.

Ако министърът не беше взел това решение, през днешния ден в Народното събрание щеше да се гласоподава избор на съмнение против нея. Очакваше се гласуването да бъде подкрепено от Работническата партия, която макар че е в съпротива има най-вече депутати в Народното събрание. Оставката щеше да бъде подкрепена и от християндемократите. Християнската национална партия не е в ръководещата коалиция, само че по традиция до момента поддържаше решенията на държавното управление.

Сюлви Листхауг е член на дясната антиимигрантската Партия на напредъка, която е съдружен сътрудник на Партия "Хьойре " (Консервативната партия) на премиера Ерна Сулберг.

До рецесията се стигна, откакто на 9 март министърът на правораздаването разгласява в страницата си във Фейсбук фотография, на която се виждат група ислямисти с черни маски, придружавана от текста "За Работническата партия правата на терористите са по-важни от националната сигурност ". Това стана, откакто Работническата партия гласоподава в Народното събрание против държавен законопроект, който щеше да даде на управляващите право без решение на съда да лишават от норвежко поданство поддръжниците на тероризма.

Публикацията възмути освен Работническата партия, само че и забележителна част от норвежкото общество. Работническата партия беше цел на терористична офанзива през 2011 година Тогава крайнодестният екстремист Андерш Брайвик, който за известно време е бил член на Партията на напредъка, умъртви 77 души в двоен атентат против централата в Осло на държавното управление на Работническата партия и против лагер на нейната младежка организация на остров Ютьоя.

Близки на жертви на нападението разкритикуваха остро министъра на правораздаването поради обявата й във Фейсбук. Пет дни откакто я разгласява, министърът я изтегли от обществената мрежа, като се оправда с нарушение на авторски права за качената от нея фотография на ислямистите от африканската формация Аш Шабаб.

Миналия четвъртък министърът сервира извиненията си в Народното събрание, само че това не удовлетвори опозицията, която я прикани да подаде оставка и разгласи, че в случай че не го направи, ще провежда през днешния ден избор на съмнение против нея.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР