Норвежки съд оповести името на заподозрения за смъртоносната атака в

...
Норвежки съд оповести името на заподозрения за смъртоносната атака в
Коментари Харесай

Норвежец с ирански произход е заподозреният за стрелбата в гей бар в Осло


Норвежки съд оповести името на обвинения за смъртоносната офанзива в гей бар в Осло, при която починаха двама души, а 21 бяха ранени, съобщи Ройтерс.

Това е Заниар Матапур, норвежки жител от ирански генезис. Нападението бе осъществено в миг, когато градът се приготвяше за обичайния прайд в поддръжка на хората с хомосексуална ориентировка.

Днес районният съд на град Осло ще прегледа мярката за неотклонение, до момента в който трае досъдебното произвеждане против Матапур. Ще бъде направена и оценка на психологичното му положение. 

Представители на ЛГБТК общността ще се съберат през днешния ден пред кметството в Осло, с цел да покажат взаимност и да почетат жертвите на нападението.

Днешният ден е и годишнина от така наречен Стоунуолски протестите в Ню Йорк от 1969 година, за които се смята, че са дали началото на  международното придвижване за отбрана на правата на гейовете.

Норвежките разследващите служби споделиха, че Матапур е бил в полезрението им от 2015 година и е бил част от ислямистка екстремистка мрежа, работила в страната, само че напоследък не е давал мотив за съществени терзания. 

Заподозреният иранец е упрекнат в ликвидиране, опит за ликвидиране и тероризъм. Все още не е ясно по какъв начин ще пледира той в съда. 

Матапур се е преселил в Норвегия с родителите си още като дете. По-късно е живял в Осло, станал е татко и в продължение на няколко години главните му доходи са били от обществени помощи, описа юристът му. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР