Норвежки археолози са открили колекция от древни артефакти, съобщава Daily

Норвежки археолози са открили колекция от древни артефакти, съобщава Daily ...

Уникални артефакти откриха норвежци при разтопяване на ледник.

Норвежки археолози са открили колекция от древни артефакти, съобщава Daily Mail, цитиран от БГНЕС.
На планински склон в националния парк "Йотунхаймен", след разтопяване на ледник, бяха открити близо 70 стрели, обувки, еленски тъкани и кости.

Огромно парче лед се откъсна от най-големия ледник в Гренландия Огромно парче лед се откъсна от най-големия ледник в Гренландия
Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия леден шелф в Арктика. Това е станало зар...
Радиовъглеродното датиране показва, че най-старите предмети датират от 4100 г. пр.н.е., а най-новите - от 1300 г. пр.н.е.
Намиращи се през по-голямата част от времето в недрата на ледника, някои стрели са оцелели почти в оригиналния си вид. По върховете все още има следи от смола и канап, което е позволявало да бъдат прикрепяни към дървената основа на лъка.
По-рано стана известно, че в Ниделрандия археолози са открили масов гроб с 20 човешки скелета. Погребението бе открито в близост до средновековния замък "Бейтщайн" близо до град Вианен по време на разкопки. Сред останките няма следи от дрехи или бижута.

Източник: actualno.com