Норвежка парламентарна комисия представи унищожителен доклад за историческите несправедливости и

...
Норвежка парламентарна комисия представи унищожителен доклад за историческите несправедливости и
Коментари Харесай

Норвегия упрекната в асимилация на коренното население

Норвежка парламентарна комисия показа разрушителен отчет за историческите несправедливости и опитите за асимилация на коренното население саами, квенс и други етнически финландски народности.

Парламентът на Норвегия сътвори през 2018 година Комисия за истина и помиряване, с цел да изследва историческите политики и действия на управляващите, свързани с коренното население.

Тя беше упълномощена също по този начин да прегледа последствията от " политиката на норвежкия език " на страната върху езиците и културата, както и обществените и психическите последствия за групите като цяло и върху обособените човеци.

В четвъртък комисията показа пред норвежкия парламент Стортингет своите констатации, частично учредени на изявленията с над 760 души, заяви Агенция Франс Прес.

Дагфин Хойбратен, началник на комисията, означи в речта си, че някои външни наблюдаващи биха могли да слагат под въпрос нуждата от такава комисия в едно " общество на благоденствието, характеризиращо се с мир и народна власт ".

" Истината е, че и Норвегия има история, с която да не се гордее, когато става въпрос за отношението към нашите малцинства ", сподели Хойбратен.

Хойбратен добави, че измежду обществеността явно липсват знания за някои от несправедливостите, на които са подложени малцинствените групи, само че изрази вяра, че отчетът може да помогне за повишение на осведомеността.

" Политиката на норвежкия език " се отнася до политиките, провеждани от управляващите за усвояване на саами и други малцинства в норвежкото общество.

В продължение на към 100 години, считано от към 1850 година, формалната норвежка политика е била саамите, а по-късно и квенсите/норвежките финландци да бъдат асимилирани в норвежкото общество, частично посредством омаловажаване на потреблението на езици, разнообразни от норвежкия.

" Много от тях са спрели да употребяват истинските си езици и са минали към норвежкия ", сподели Хойбратен, като означи, че езиците на саамите, както и тези на другите норвежки финландци, са застрашени вследствие на " норвегизацията ".

Комисията предложи да бъде основан " Център за познания, проучвания, разпространяване и помиряване ".

Тя прикани също " институциите във всички браншове на обществото " да проучат " по какъв начин могат да допринесат за помиряването ".

Председателят на Народното събрание Масуд Гараххани съобщи в речта си, че комисията е основана, тъй като Народното събрание счита, че Норвегия не е съумяла да отбрани своите малцинства и коренното население.

" Днес получаваме съществено удостоверение на това ", сподели той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР