Норвежецът Халвор Егнер Гранеруд спечели предсрочно Световната купа по ски

Норвежецът Халвор Егнер Гранеруд спечели предсрочно Световната купа по ски ...

Халвор Гранеруд спечели предсрочно Световната купа по ски скок

Норвежецът Халвор Егнер Гранеруд спечели предсрочно Световната купа по ски скок при мъжете. Това стана факт, след като Международната ски федерация (ФИС) не успя да намери заместник на отменените състезания в Норвегия.
24-годишният Гранеруд, който в сряда бе диагностициран с коронавирус и ще пропусне остатъка от световното първенство в Оберстдорф, води в генералното класиране за Световната купа с 526 точки пред втория Маркус Айзенбихлер. Отпадането на стартовете в Норвегия означава, че до края на сезона предстоят още само три старта, в които Айзебихлер може да вземе максимум 300 точки, с които обаче няма как да догони 11-кратния победител в стартовете през този сезон.

Заради пандемията от коронавирус Норвегия въведе ограничения при влизането на нейна територия, което прави невъзможно провеждането на традиционната верига от състезания по ски полети "Роу Еър". От ФИС посочиха, че могат да добавят само едно състезание по полети във финалния кръг от сезона в Планица, Словения на 25 март. Стартове през уикендите на 13 и 14 март и 20 и 21 март обаче няма да има.

"За съжаление, въпреки интензивните ни опити в последните дни, не успяхме да намерим заместник на състезанията от "Роу Еър", каза рейс директорът на ФИС Сандро Пертиле пред сайта на световната федерация.
В петте състезателни дни в Планица от 24 до 28 март ще се проведат четири състезания по ски полети, като едно от тях - отборното на 27 март, не влиза в индивидуалното точкуване за Световната купа.

За Гранеруд, който преди този сезон нямаше нито едно класиране на подиум в кариерата си, това е първа Световна купа.

Източник: sportal.bg