Нормата на закона За осигуряване на функционирането на украинския език

...
Нормата на закона За осигуряване на функционирането на украинския език
Коментари Харесай

Украйна забрани да се говори и пише на руски в услугите

Нормата на закона " За обезпечаване на действието на украинския език като държавен език ", предвиждаща окончателния преход в Украйна на целия бранш на услугите към украински, влиза в действие от 16 януари, съобщи РИА Новости.

Всички снабдители на услуги, без значение от тяхната форма на благосъстоятелност, ще бъдат задължени да обслужват потребителите и да дават информация за артикули и услуги извънредно на украински. Това условие важи освен за търговията. Сега жителите ще могаг официално да се оплакват заради обслужване на съветски език, а за нарушение на новата норма са планувани санкции, прецизира организация " Фокус ".

Освен нормалните търговски документи като етикети, указания, билети, менюта, условието визира и уеб страниците в Интернет, които може да са дублирани на други езици, само че наложително е първо да се отварят на украински. 

Държавният език в Украйна е украинският. В същото време конституцията подсигурява свободното развиване, потребление и отбрана на съветския и други езици на националните малцинства. Парламентът в Киев прие закона " За обезпечаване на действието на украинския език като държавен език " на 25 април 2019 година Нормите му се ползват поетапно. Документът планува потреблението на извънредно украински език в съвсем всички сфери на живота.

Създадена е специфична „ лингвистична комисия “ и е въведена длъжността комисар по неговата отбрана. Същият закон планува да се вкарат изпити за длъжностни лица, които дефинират равнището на познаване на украинския език, и да се постановат санкции за нарушение на закона. Глобата варира от 5100 гривна (184 долара) до 6800 гривна (245 долара).

През юни 2019 година 51 депутати от Върховната Рада изпратиха тъжба до Конституционния съд (КС) с искане законът за държавния език да бъде разгласен за противоконституционен, но Конституционният съд към момента не е взел решение. Освен рускоговорящи в Украйна има и огромно унгарско малцинство, което също е пострадало от измененията в законодателството, напомня " Дойче веле ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР