Нора Ампова е художник и визуален артист. В последната година

...
Нора Ампова е художник и визуален артист. В последната година
Коментари Харесай

Нора Ампова: Самотата е важна



Нора Ампова е художник и образен актьор. В последната година живее в Женева със фамилията си. Там тя основава всички творби, които демонстрира в България.

Защо не потегля по стъпките на родителите си, известните трио “Спешен случай “, и не последва кариерата на брат си Влади Ампов Графа?

Нора Ампова е основен воин в “Нашият ден “.

“Рисуването при мен не е спирало и надви над всичко. Не съм екстровертен вид човек, който да може да се раздава на сцена. Може би тъй като постоянно съм имала образеца пред себе си и интуитивно съм търсила да е нещо друго.

Благодарна съм на родителите ми, които са ни възпитали добре и са ни дали независимост да избираме.

Трябва ли образният актьор да бъде космополит? 

Не, има интернет, който ти дава задоволително информация. Естествено, пътуването не може да бъде сменено с никаква виртуална действителност до този миг.

Сериозната работа на артистите е в главите им и не е толкоз значимо непрестанно да се стремим да пътуваме физически.



Социална позиция

Не единствено актьорът, а всеки едни човек би трябвало да има обществена позиция. Също по този начин би трябвало да може да я отбрани, само че не непременно. Ако нямаш съответна позиция и не си квалифициран, по някакъв метод замесен със сърцето си, по-добре е да нямаш или да я търсиш.

Преди 3-4 години направих галерия, която посветих на бежанците. Моят план бяха щрауси, които асоциирах с индивида, който желае да бяга от проблемите си, с нашите страхове и предубеждения. Тогава за първи път се осмелих да подходя толкоз обществено към съответен проблем.

Нещата, които върша в последната една година, са радикално разнообразни. Не са толкоз съответни. В момента съм се концентрирала върху живописта в класическата й форма.

Изложбата “ Прагове и белези “ към момента е част от Националните есенни изложения в Пловдив.

Не съм имала някаква съответна цел, обръщение едно или две. Просто действах интуитивно в тази пандемична обстановка, в която се затворих още повече в себе си съзнателно, с цел да изкарам всичко това, което е в мен и да го предам в картините. Има и метафизичен миг, само че той не е непременно.

За мен е значимо хората да намерят собствен прочит и възприятие. Опитала съм се да реализира едно чисто изкуство, картини, които елементарно споделят с хората.

 „ Автопортрет ” – Нора Ампова

Самотата

Самотата е значима, тъй като посредством нея можем да си отговорим на доста въпроси.  Тя води до отговорите, на които другояче нямаме храброст да стигнем. Опознавайки себе си, опознаваш и всичко останало. Всеки човек е една дребна галактика.

Чуйте Нора Ампова в звуковия файл.
Снимки: Личен списък, Facebook - персонален профил
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР