Номинираният от Продължаваме промяната кандидат за премиер Асен Василев връща

...
Номинираният от Продължаваме промяната кандидат за премиер Асен Василев връща
Коментари Харесай

Асен Василев връща неизпълнен мандата на Радев, не можа да осигури 121 депутати!

Номинираният от " Продължаваме промяната " претендент за министър председател Асен Василев връща мандата на президента Радев като несбъднат.

Това научи Епицентър. бг от свои източници в Народното събрание.

Информацията е обявена на народните представители от Политическа партия, чака се това да бъде оповестено в идващите часове на брифинг.

В 16. 00 часа Асен Василев, Кирил Петков и Никола Минчев дадоха изказване пред медиите в Народното събрание. " Успяхме да съберем единствено 117 депутати за поддръжка ", разгласи Асен Василев.

" След един час ще върнем мандата на президента несбъднат. За страдание не успяхме да намерим 121 депутата, които да поддържат програмата ни, правосъдната промяна, работата, която имаме да свършим до края на годината като законодателна активност, с цел да може да се извърши Плана за възобновяване. И най-много това, което заложихме, идвайки на власт - да няма корупция”, посочи Василев.

" В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутати, които са подготвени да поддържат такава стратегия и такава политика. Надяваме се при едни последващи избори спомагателните 4 депутата да бъдат определени от народа и да можем да осъществяваме тези си планове ", сподели още той.

На въпрос за изискването на Има Такъв Народ да договарят, в случай че в бъдещата власт ги няма Асен Василев и Кирил Петков, вицепремиерът в оставка отвърна с мисъл на Айнщайн: " Да правиш едно и също и да очакваш друг резултат е форма на полуда ". И посочи: " Българският народ го е споделил по-просто: " Само простаци настъпват една и съща мотика два пъти. "

В 17.00 часа Асен Василев върна на президента Радев неизпълнения първи изследователски мандат за държавно управление.

До късно нощес са траяли диалозите и натискът върху депутати от Има Такъв Народ, само че резултатът е бил безрезултатен. Четирима депутати не стигнаха на Политическа партия, с цел да прокара калинета си в Народното събрание.

Още през вчерашния ден претендентът за министър председател Асен Василев съобщи в Народното събрание пред публицисти: " Ако не сме събрали 121 гласа – няма да внесем предлагането за проектокабинета. Напредък в тази посока няма ".

" На този стадий нямаме смяна в обстановката. Все още продължаваме да беседваме. Очакваме всеки, който желае да окаже поддръжка на държавното управление, да беседва с нас ". Това съобщи на влизане в Народното събрание ръководителят на групата на " Продължаваме промяната " в Народното събрание Андрей Гюров.

" Очакванията са мандатът на " Продължаваме промяната " да не бъде изпълнен ", заяви на влизане в Народното събрание Атанас Атанасов от " Демократична България ".

Вторият мандат би трябвало да връчен на ГЕРБ. От партията на Борисов към този момент обявиха, че ще го върнат незабавно.

" Ако първият мандат не се реализира и ни бъде връчен третият, по избор на президента, ще поставим всички старания да водим договаряния за постоянен кабинет ", разгласи нощес водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след траялия 3 часа Националeн съвет на партията.

Очакваме мандатоносителя от " Продължаваме промяната " да организира диалозите до дъно и да подсигурява 121 депутати минимум. Ако те не обезпечат такава поддръжка, няма да бъде импортиран кабинет, разгласи още нощес Нинова.

Реално държавното управление минава при поддръжка на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати, което значи, че при невисок кворум кабинетът може да бъде гласуван и с 61 депутати.

Правителството може да бъде определено елементарно, защото се заприказва, че непознато посолство е направило сондажи измежду опозицията да оказват помощ с неявяване на техни депутати от залата, с цел да мине кабинетът на Асен Василев. За Василев обаче бил значим не изборът, а гласуването на законите по-късно.

Затова номинираният за министър председател бил безапелационен, че в случай че не обезпечи 121 депутати, няма да внесе проекто-кабинет и ще върне мандата.

Тази заран Ива Митева от Има Такъв Народ съобщи, че мандатът е бил изтърван и не са направени всички старания той да бъде сполучлив.

" Проведох няколко срещи със Слави Трифонов и той беше отворен за такива диалози. Просто никой не ни потърси ", сподели още тя.

Кирил Петков обаче още при започване на проучвателния мандат начерта червени линии - никакви прегови със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Костадин Костадинов и Карадайъ!

Доверието на хората изтече в канала, съобщи в декларация от парламентарната естрада Любомир Каримански.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР