Номинациите за наградите Грами“, обявени от американската Академия за звукозапис

...
Номинациите за наградите Грами“, обявени от американската Академия за звукозапис
Коментари Харесай

Наградите „Грами“ въстават срещу кансъл културата 

Номинациите за премиите „ Грами “, оповестени от американската Академия за звукозапис през вчерашния ден, сервираха огромни изненади. Двама от най-критикуваните актьори, упрекнатите в полов тормоз Луис Си Кей и Мерилин Менсън получиха номинации, макар всички обвинявания и мнения против тях. 

Стендъп комикът Луис Си Кей е номиниран за Най-добър комедиен албум (за същото шоу, което показа в НДК на 23 юли 2019 г.). В него той се майтапи с обвиняванията против себе си. През 2017 година, комикът призна, че се е държал доста неприлично пред жени-колежки на живо, или по време на телефонни диалози с тях — и остана без работа. За него нещата започнаха да се обръщат през 2019 година, когато изненадващо се появи на сцената на комедиен фестивал в Бруклин и публиката стана да го приветства на крайници. В случая с Менсън рок звездата получи обвинения от голям брой дами в полово принуждение и към този момент бъдещето му не наподобява доста ясно, макар номинацията

Още двама актьори, представяни като възможни жертви на кансъл културата, само че не поради принуждение, а поради считани за обидни изказвания, изразени от сцената, също имат номинации за „ Грами “. Рапърът DaBaby бе подложен на критика поради словесни нападки против дамите и гей общността по време на концерт в Miami в края на юли, което докара до бързото му отпадане от редица огромни музикални фестивали. Въпреки това неговата кариера наподобява няма да пострада повече — след завръщането му на сцената в Ню Йорк, той е подготвен да тръгне турне с цялостната поддръжка на компанията си. DaBaby и Менсън са измежду номинираните за Албум на годината, с помощта на присъединяване си в албума на Кание Уест Donda и една смяна в правилника, която разрешава в тази категория номинации да получат всички изпънители, създатели и продуценти,участвали в даден албум. В Donda те са към 200 души.

И най-после още един исполин на комедията — Дейв Шапел, който за присъединяване си в специфичната стратегия на Netflix „ 8:46 “ (посветена на убийството на Джордж Флойд и расовата несправедливост) е номиниран за Най-добър албум в разговорния род (включващ лирика, аудиокниги и разкази). Коментарите му по отношение на транссексуалните и гей-общността в последното му комедийно шоу Closer в Netflix провокираха скандал и анти-хомофобски митинги измежду чиновниците на компанията. 

Ясно е, че Академията стои над тези разногласия, рецензии и протести и членовете й считат, че професионалните достижения на артистите са задоволително съображение, за да спечелят едно или повече от най-престижните оценки в развлекателната промишленост.

Сред останалите предложения съвсем не е неизненадващо, че  

ABBA и Били Айлиш получават номинации за най-добър запис .

Шведската попгрупа ABBA, американските изпълнители Джон Батист, Били Айлиш, Оливия Родриго, канадския поп-певец Джъстин Бибър са измежду номинираните за „ Грами “ в категорията Запис на годината , оповестява уеб сайтът на американската Академия за звукозаписни науки и изкуства. 

За първи път в четирите съществени категории на премията са включени по 10 номинирани. Рекордьорът с 11 номинации тази година е Джон Батист. По 8 имат Джъстин Бийбър, Doja Cat и H.E.R. Били Айлиш и Оливия Родриго са със седем номинации.

В категорията  Запис на годината   са показани: I Still Have Faith In You на ABBA, Freedom на Джон Батист, I Get A Kick Out Of You - Тони Бенет и Лейди Гага, съзнателната песен Peaches на Джъстин Бибър, Даниел Сизар и Giveon, композицията на Били Айлиш Happier Than Ever.

За Песен на годината ще се конкурират Bad Habits на Ед Шийран, Right On Time на Бренди Карлайл  Fight For You на  H.E.R., Kiss Me More На Doja Cat и SZA, Montero (Call Me By Your Name) на Лил Нас Екс и Leave The Door Open на Силк Соник.

За  Албум на годината ще се състезават Тони Бенет и Лейди Гага, Джъстин Бийбър,  H.Е.R., Тайлър Суифт, Били Айлиш, Кание Уест… и 18-годишната Оливия Родриго, която е препоръчаната за премия във всички основни категории, плюс  Най-добър нов реализатор

Американската премия „ Грами “ се връчва годишно в 86 категории за достижения в разнообразни жанрове и сфери на музиката и шоубизнеса. Поредната 64-та гала по връчването на премиите ще се състои на 31 януари 2022 година

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР