Номинациите за наградите Аскеер 2019 бяха обявени днес. Спектакловите категории

...
Номинациите за наградите Аскеер 2019 бяха обявени днес. Спектакловите категории
Коментари Харесай

Обявявиха номинациите за наградите „Аскеер“ 2019

Номинациите за премиите " Аскеер " 2019 бяха оповестени през днешния ден.
Спектакловите категории са 10, като статуетките ще бъдат раздадени по традиция на 24 май. Тогава ще разберем кой ще грабне статуетките, направени от Георги Чапкънов, само че занапред е ясно, че премията за повсеместен принос към театралното изкуство ще бъде връчена на артиста Иван Налбантов, играл дълги години в трупата на спектакъл „ Българска войска “.

Това ще е 29-та гала по връчването на Аскеерите. Десетте спектаклови категории включват представленията и техните създатели с осъществена премиера в интервала 1-ви април 2018-та – 31 март 2019-та година.
Тази година обект на внимание от страна на академията са били 90 постановки, като 65 от тях са на столични театри. В комисията по номинациите влизат всички артисти от спектакъл „ Българска войска “, изясни новия ръководител на фондация „ Аскеер “ - артистът Владислав Виолинов:

" За 1-ва година регламентът на гласоподаване ще бъде изложен обществено и там ще забележите, че преглеждаме единствено представленията, които са осъществили премиерата си на софийска сцена през този сезон - сезонът на " Аскеер ", който е от 1-ви април до 31-ви март. Тоест представленията, които са основани в този интервал в провинцията и не са гостували, те влизат в нашия сезон, когато гостуват ".

Нов е регламентът за гласоподаване тази година и ново е управлението на академията. В него влизат главно млади артисти от спектакъл „ Българска войска “, сподели още Виолинов. Наградният фонд е 30 хиляди лв..

Анелия Янева, Калина Стефанова, Ромео Попилиев, Светлозар Желев, Теодора Димова, Явор Койнаков и Яна Добрева са специалистите, на които са разчитали от академия „ Аскеер “ за номинациите в категорията „ Съвременна българска драматургия “.

Наградата за водеща женска роля ще си оспорват актрисите Василена Винченцо за всичките й функции в „ Кокошка “ в Сфумато, Илиана Коджабашева за ролята ѝ на Леа Фелт в „ Спускане от връх Морган “ в Народния спектакъл и Радина Кърджилова за превъплъщението ѝ в Сара в „ Любовникът “, още веднъж в Народния спектакъл.

За водеща мъжка роля борбата ще е сред Валентин Ганев, Владо Пенев и Иван Бърнев, а при режисьорите номинираните за „ Аскеер “ са Деян Донков, Диана Добрева и Явор Гърдев. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР