Номинациите за награда Варна“ в сферата на науката и на

...
Номинациите за награда Варна“ в сферата на науката и на
Коментари Харесай

Одобриха номинациите за награда Варна“ в сферата на образованието и науката

 Номинациите за премия " Варна “ в областта на науката и на висшето обучение, както и в системата на предучилищното и главното обучение бяха утвърдени на днешното съвещание на ресорната комисия към Общинския съвет. Общо седем колектива и пет персони ще получат влиятелното отличие тази година. Предстои номинациите да бъдат прегледани на съвещание на локалния парламент идната седмица.

Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май, само че поради изключителното състояние, породено от пандемията от ковид, те бяха отсрочени за Деня на Варна – 15 август.

Номинациите в областта на науката и висшето обучение са:

ХУМАНИТАРНИ НАУКИ 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:   Научен колектив с началник капитан I сан доцент доктор Николай Великов, в партньорство с интернационален колектив с координатор SOLENT UNIVERSITY, гр. Саутхемптън, Англия – за научния труд " Образователен план по стратегия Еразъм +, трансфер на нововъведения “. Предложение от ВВМУ " Никола Йонков Вапцаров “.

ПРИРОДНИ НАУКИ 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. доктор Радослав Радев, д.м. – за повсеместен принос в научно-изследователска, преподавателска и лечебна активност в областта на опазването на здравето. Предложениe от Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " – Варна. 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът по донорство и трансплантации към УМБАЛ " Света Марина “ – Варна с началник проф. доктор Вилиян Платиканов д.м. – за изключителни заслуги в развиването на донорството и трансплантациите и реализиране на водеща позиция по осъществени донорски обстановки в България. Предложение от Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " – Варна.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ: 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – за основаване на образователен модул " Криминалистика “ и единствената в страната сложна магистърска стратегия по " Съдебна експертиза “ и за издадената му книга " Обща доктрина на криминалистиката “. Предложение от ВСУ " Черноризец Храбър “.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководители доцент доктор Красимир Недялков и Владимир Бронфенбренер – за план " Черноморска академия за сигурност “. Предложение от ВСУ " Черноризец Храбър “. 

ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: За наградата в началото беше номиниран проф. доктор инж. Венцислав Вълчев, ректор на Технически университет – Варна, само че той направи отказ на номинацията си.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководители доцент доктор Галина Момчева и доцент доктор Стоян Павлов – за план на ВСУ " Черноризец Храбър “ и Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “ за основаване и развиване на научно-изследователска междууниверситетска екосистема по разбор на биомедицински изображения BioMed Varna. Предложение от ВСУ " Черноризец Храбър “ и Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “. 

Номинации за премия " Варна “ 2020 година в системата на предучилищното и учебното обучение: 

І. " Ученик на годината " в региона на общообразователната подготовка

Калоян Васев – възпитаник от ХI " з “ клас в Първа езикова гимназия – Варна. Има извоювано първо място на национално съревнование по математическа филология. Изключително деятелен и артистичен младеж, който годишно взе участие в надпревари и състезания на учебно, общинско, национално и интернационално равнище. Лауреат е на интернационалните състезания и арт фестивали. 

ІІ. " Ученик на годината " в региона на професионалната подготовка

Александрина Петрова – ученичка от Х клас в Национално учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “, компетентност " Поп и джaз пеене “, с вокален възпитател Кремена Матева. Лауреат е първа степен за самостоятелно вокално осъществяване категория " Поп, джаз пеене “ на 8-ми Международен детско-юношески фестивал-конкурс " Свят, изкуство и море “. Заема второ място на VI Международен конкурс за вокална и инструментална музика " Звукът на времето “. 

ІІІ. " Учител на годината " в региона на предучилищното обучение

Екатерина Спасова – старши преподавател в ДГ с яслена група № 39 " Приказка “ с шеф Анета Попова. Утвърден експерт, с потвърден принос в своята активност. Повече от 10 години интензивно работи и осъществя просветителни планове. През последната година взе участие в четири интернационалните плана. Има персонална заслуга и принос за отличаване на детската градина с влиятелния знак " еTwining учебно заведение за 2019 година “, която е единствената в община Варна просветителна институция,  отличена с този знак.

Тази година в четири от разделите няма номинации. Това са категориите " Учител на годината " в региона на: обслужващите звена, основното  и междинното обучение и професионалната подготовка. 

ІV. " Колектив на годината " в региона на предучилищното обучение

Детска градина № 26 " Изворче “ с  директор  Анелия Бодичева. Детска градина с обичаи и престиж измежду варненската общност. Учителите са изявени експерти, а възпитаниците на ДГ " Изворче “ са участници в редица състезания, надпревари, фестивали и са носители на голям брой награди и оценки.

В сложната и комплицирана конюнктура на изключително състояние детската градина започва своя план " Детска градина в облака “, посредством който родителите получават достъп до облачна платформа, където споделят с учителите, получават поддръжка и препоръки за образуване на всекидневието на своите деца. 

" Колектив на годината " в региона на главното учебно обучение и обслужващите звена

ОУ " Св. св. Кирил и Методий “ – Варна с шеф Сияна Филипова. Училище с престиж, граден през годините, емблема за качество на образованието в гр. Варна. Отличните достижения на учениците, демонстрирани на националните външни оценения, на многочислените общински, регионални, национални изяви в региона на науката, изкуствата и спорта, са плод на целеустремения, методически изискан и градивен модел на преподаване, съвременно ръководство, както и на персоналната мотивация на всеки един преподавател. Колективът посредством резултатите на учениците и родителската задоволеност се е потвърдил като упорит и перспективен. 

VІ.  " Колектив на годината " в региона на приблизително учебно обучение и обслужващи звена

Първа езикова гимназия с шеф Веселин Василев – знаково учебно заведение за гр. Варна. За своите 55 години се е утвърдила като водеща профилирана гимназия в България. Чрез новаторското ръководство и високата мотивация от страна на учителите гимназията приключват подготвени, обществено мислещи и изобретателни младежи, окуражени да се оправят както с конкуренцията на връстниците си по света, по този начин и да работят за превръщането на България в просперираща страна. Висококвалифицираните учители със своя гений и труд построяват характери и бъдещи водачи. Екип от способени педагози, които основават учебната политика, просвета, задача с фокус върху интелектуално формиращото образование.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР