НОИ отказа да изпрати служебно разпорежданията на хилядите пенсионери, които

...
НОИ отказа да изпрати служебно разпорежданията на хилядите пенсионери, които
Коментари Харесай

Омбудсманът: Недопустимо е Covid добавката да се отнема от пенсионерите

Национален осигурителен институт отхвърли да изпрати служебно разпорежданията на хилядите пенсионери, които по този начин и не схванаха какъв е размерът на пенсиите им. Това разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

От Национален осигурителен институт обясниха, че е добре пенсионерите да си извадят ПИК, с цел да могат да ревизират размера на нарастването си, за което обаче те още веднъж би трябвало да чакат на опашки, не виждам за какво не им се даде информация на хората, изясни омбудсманът.

От началото на годината жалбите са стотици, съобщи Ковачева.

„ Чувам, че от месец юни се чака тази коронавирус добавка да отпадне, съгласно мен е неприемливо да се лишава от пенсионерите “, акцентира омбудсманът. Трябва правилото на преизчисление да бъде изменен, безапелационна е Ковачева. Тя разяснява и инициираните законодателни промени за активността на колекторските компании.

Когато и да се реши казусът с колекторските компании, все ще е късно. При мен от години постъпват голям брой тъжби от хора, които са унизени, съобщи Ковачева.

Няма никакъв режим, никаква законодателна процедура, която да лимитира произвола, тъй като тук приказваме за тормоз и издевателства, хората са пропищели. Затова се обърнах към министър Нинова с гледище представители на омбудсмана да бъдат включени в работната група по законодателните промени, добави омбудсманът.

В коронавирус пандемията обстановката се утежнява още повече, тъй като хората губят приходи. Хората, които обективно и трайно не могат да си погасяват отговорностите, би трябвало да получат късмет за глътка въздух и да могат да продължат живота си на чисто, акцентира омбудсманът.

Ковачева разяснява и казуса с домашното принуждение. Призна, че публична статистика няма. Обясни, че в границите на месец на среща през вчерашния ден е стихотворец ангажимент за изчистване на несъгласията и внасяне на законопроект в Народно събрание.

Трябва да има явен механизъм за отбрана на жертвите. Докога ще намираме дами убити, в куфари и никой нищо не може да направи, попита омбудсманът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР