Ноември не беше много благоприятен за цените на акциите на

...
Ноември не беше много благоприятен за цените на акциите на
Коментари Харесай

Без фойерверки за банковите акции

Ноември не беше доста удобен за цените на акциите на българските обществени сдружения. Разпродажбите продължиха да ги люлеят. При слаб оборот и отрицателно въодушевление се превъртяха двадесет и две търговски сесии. Нерви и проблеми към тези инвестиции притиснаха борсовите играчи. Консолидираните финансови доклади не донесоха предстоящите вести и раздвижване на "БФБ-София ". Котировките, с дребни изключения, останаха под напън и се потопиха до най-ниските си равнища. Несигурността още веднъж надвисна над пазара. Представянето и на "сините чипове " беше разнопосочно. Отчете го и най-представителният борсов показател SOFIX, който означи следващо (за седми месец) намаляване в цената си. Този път, откакто загуби 0.17%,той се спусна до 592.12 пункта. Другите борсови измерители също се задържаха на алена територия.

И обществените банки не бяха пощадени от разпродажби и не съумяха да зарадват вложителите след продължаващо намаляване на котировките на акциите им. Цените се плъзнаха надолу - до от дълго време невиждани стойности. При това състояние множеството от вложителите избраха да задържат дяловете, които имат. Губейки стойност, котировките на книжата на Централна кооперативна банка, на Първа капиталова банка и на ТЕКСИМБАНК останаха под тези от октомври. По-ниските цени на тези акции разумно издърпаха надолу и пазарната капитализация на трите обществени банки.

В резултат на това и броят на книжата, изтъргувани в извършените двадесет и две борсови сесии през ноември, е съвсем три пъти по-нисък. Инвеститорите си трансферираха общо 254 182 банкови акции при 653 927 през октомври.

Акциите на към този момент четвъртата по мярка на активите у нас

Първа капиталова банка

продължиха да поевтиняват. Инвеститорите оказаха напън върху котировките, които за втори следващ месец останаха под 4 лева за една акция. Котировките позагубиха от блясъка си спрямо регистрираното през октомври. А ниската ликвидност ограничаваше опциите за бърз излаз от тази позиция.

Въпреки оптимистичното начало през първата борсова седмица и с най-високата цена 3.5967 лева за дял Първа капиталова банка (ПИБ) се оказа с 26 стотинки под върха от октомври.

Но по-късно стартира лъкатушенето по нервите на вложителите. Нервността, обрисувана и от десетте сесии, в които не се срещнаха офертите "продава " и "купува ", проби ценовите настройки.Стойността на акциите на ПИБ се смъкваха надолу до последната борсова сесия. А откакто изгубиха и 5.13% от цената си, те допряха дъното през месеца при 3.4122 лева за дял. Освен това най-ниската цена е с шест стотинки под тази от октомври.

Това пък смъкна две гранични котировки до ново равновесно равнище.

Тази загуба на стойност разумно смъкна и пазарната оценка на кредитната институция. В последния ден на ноември тя е 378.389 млн. лева при 385 млн. лева преди този момент.

При това отрицателно развиване на търговията с акциите на ПИБ не беше доста дейна. В резултат 14 243 броя смениха притежателя си при 56 260 през октомври.

Инвеститорите не бяха впечатлени и от новините към

Централна кооперативна банка

А това пък докара до спад на цените по тази позиция. Книжата на банката продължиха да се спускат по ценовата стълбица. Като резултат от това двете им крайни стойности обрисуваха ново равновесно равнище.

Ноември стартира доста оптимистично за акционерите на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Още във втората борсова сесия акциите на трезора регистрираха най-високата си стойност от 1.5644 лева за един брой. Макар че през октомври бяха нужни 1.7418 лева, с цел да се купи от тези бумаги, имаше искрица вяра за връщане към по-високите равнища. Оптимизмът обаче търпя малко, а търговията натисна цените им надолу.

Мечите настроения повлякоха книжата на ЦКБ надолу през втората половина на месеца. А един път попаднали под прицела на продавачите, котировките на кредитната институция пробиха равнището от 1.50 лв.. И по този начин ходя до 27 ноември, когато цените опряха в месечното дъно - от 1.4029 лева за един брой. През октомври най-ниската стойност на акциите на банката от групата "Химимпорт " беше 1.5428 лв..

Оживлението в последните дни докара до това, че книжата на ЦКБ затвориха месеца при 1.4723 лева за дял. А откакто котировките й изгубиха четири стотинки от цената си, банката отписа 2.81% от пазарната си капитализация. В края на ноември вложителите я оцениха на 169.675 млн. лв..

Цените на акциите на ЦКБ не поддържаха спекулативните настроения за покупко-продажби. По тази причина обект на сделки станаха единствено 151 536 броя. През октомври общо 597 367 бумаги прелетяха сред акционерските портфейли.

Акциите на

Българо-американска кредитна банка

се разменяха съвсем без смяна в рамките сред 5.2633 и 5.65 лева за една акция. Все отново вложителите съумяха да поемат глътка въздух макар маркираните от борсовата статистика 19 търговски дни без покупко-продажби. Това е единствената българска банка, която добави стойност към цената си. За да се придобият акции на БАКБ, трябваше да се платят по 5.65 лева за един брой, до момента в който през октомври най-високата цена беше 5.50 лева за дял.

При регистрираните двадесет борсови сесии без нито една договорка по тази позиция акциите на

ТЕКСИМБАНК

също поевтиняха през ноември. Сделки имаше единствено в два от дните през единадесетия месец, а цените бяха затворени в рамките сред 2.60 и 2.70 лева за една акция. Една очевидно авансово уговорена покупко-продажба за огромен пакет бумаги на банката върна ненапълно самочувствието на акционерите. Общо бяха трансферирани 74 495 лота, а защото цената в последната сесия е със седем стотинки под тази от октомври, то и пазарната капитализация на ТЕКСИМБАНК се сви с 2.53 на 100. В края на ноември тя е в размер на 75.587 млн. лв..

Индексът на сините чипове SOFIX е изгубил 11.9% от цената си от началото на годината, а търговията на Българска фондова борса беше придружена от ниска ликвидност и обрисувала се наклонност на компании, които търсят метод да изоставен борсата. Надеждите за освен това на "БФБ-София " въпреки всичко остават за последния месец на годината. Както нормално, в края на всяко тримесечие спекулантите чакат своя борсов късмет. Липсата на свободни средства стопира българите и компаниите да мислят "по-нашироко " и да поглеждат към борсовата търговия. Парите в брой сега са класът активи, който носи загуба за вложителите. Въпреки това желаната инвестиция към момента са депозитите и се оказва, че няма мощ, която да извади тези пари от банките - нито нулевите лихви, нито данъкът върху приходите от рента по влог. Въпреки че сега депозитите си остават най-неизгодното влагане, те не престават да порастват. Към края на октомври спестяванията на семействата са 50.1 милиарда лева, или с над 7% повече, в сравнение с преди година.

От друга страна, на фона на положителните финансови резултати на обществените банки, сегашната им оценка демонстрира, че цената им е по-скоро подценена. А това значи, че тези бумаги крият капацитет за предстоящ напредък... Така че тук се обрисува една опция на съчетаване на депозит с пакет от банкови акции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР