Нобеловият медал на руския журналист и главен редактор на Новая

...
Нобеловият медал на руския журналист и главен редактор на Новая
Коментари Харесай

Руски Нобелов лауреат продаде медала си за рекордните $103,5 млн. за децата бежанци от Украйна -

Нобеловият орден на съветския публицист и основен редактор на " Новая газета " Дмитрий Муратов беше продаден на търг за рекордните 103,5 милиона $. Средствата са предопределени за децата бежанци от войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Името на купувача не е известно. Говорител на аукционна къща " Херитидж окшънс ", провела търга, не можа да удостовери самоличеността на купувача и заяви, че спечелилият е направил финалното наддаване посредством медиатор.

Наддаването се организира на Световния ден на бежанците.

Предишната най-висока сума, платена за Нобелов орден, беше 4,76 милиона $. Това се случи през 2014 година, когато Джеймс Уотсън, един от откривателите на структурата на ДНК, продаде премията си, получена през 1962 година.

Муратов стана Нобелов лауреат за мир през 2021 година Той реши да продаде медала си и изясни решението си по този начин:

" Новая газета " и аз персонално взехме решение да дарим медала от Нобеловата премия за мир за 2021 година на фонд за украинските бежанци ". Вече има над 10 милиона бежанци. Помолих аукционни къщи да се отзоват и да организираме търг за тази световноизвестна премия. Той прикани за незабавно:

- преустановяване на огъня;

- замяна на военнопленници;

- връщане телата на загиналите;

- отваряне на филантропични коридори и даване на помощ;

- помощ за бежанците.

Миналата година Муратов разгласи, че е дарил парите, които получи дружно с премията, за разнообразни дела, измежду които самостоятелни медии, московски подслон за неизлечимо заболели и за грижи за деца с гръбначни проблеми. Той добави, че няма да остави за себе си нищо от премията, напомня Ройтерс.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР