Нобеловият медал на руския журналист Дмитрий Муратов беше продаден на

...
Нобеловият медал на руския журналист Дмитрий Муратов беше продаден на
Коментари Харесай

Муратов продаде нобеловия си медал за 103,5 млн. долара

Нобеловият орден на съветския публицист Дмитрий Муратов беше продаден на търг за рекордните 103,5 милиона $ на търг, като средствата са предопределени за децата-бежанци от войната в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорител на аукционна къща "Херитидж окшънс ", провела търга, не можа да удостовери самоличността на купувача и заяви, че спечелилият е направил финалното наддаване посредством медиатор.



Предишната най-висока сума, платена за Нобелов орден, беше едвам 4,76 милиона $. Това се случи през 2014 година, когато Джеймс Уотсън, един от откривателите на структурата на ДНК, продаде премията си, получена през 1962 година.

Дмитрий Муратов получи Нобелова премия за мир през 2021 година дружно с филипинската журналистка Мария Реса за битката им за независимост на словото и народна власт. Двамата си поделиха и паричното заплащане от малко над милион $.

Муратов е създател на самостоятелния съветски вестник "Новая газета " и бе основен редактор на изданието, до момента в който то не беше закрито през март тази година поради репресиите на съветските управляващи против публицистите, отразяващи обективно нашествието на Русия в Украйна.



"Новая газета " беше оценен от Комитета за отбрана на публицистите като "единствения същински сериозен вестник с национално въздействие в днешна Русия ".

Междувременно Муратов реши да продаде на търг нобеловия си орден и да подари съпътстващата парична премия в поддръжка на украинските бежанци. Той също прикани руснаците "да продават на търг скъпите си движимости, с цел да оказват помощ на украинците ".

Russian journalist and Nobel Peace laureate Dmitry Muratov is auctioning his Nobel medal for Ukrainian refugees, distraught at the eradication of independent media in his country, where he says fewer and fewer people support Moscow's military campaign
— Reuters (@Reuters)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР