Нобеловият комитет по физика на Кралската академия на науките на

...
Нобеловият комитет по физика на Кралската академия на науките на
Коментари Харесай

В Стокхолм ще бъде обявено името на лауреата на Нобеловата награда за физика

Нобеловият комитет по физика на Кралската академия на науките на Швеция ще назове през днешния ден по обед името на лауреата на Нобеловата премия в тази област за 2022 година, съобщи ТАСС.

От 1901 година Нобеловата премия е връчена 609 пъти. Лауреати са 943-ма души и 45 организации. Призът в област физика е присъден 115 пъти на 219 души.

Имената на лауреатите се пазят в строга загадка досега на общественото им разгласяване. От 2002 година компания " Кларивейт " се пробва да предвижда кой ще бъде почетен с наградата въз основа на индексирането и цитирането на работите на учените. Тази година тя предвижда, че ще бъде отличен Имануел Блох, Германия, за проучванията му в региона на квантовите системи от голям брой тела, употребяващи свръхстудени атомни и молекулни газове, които откриват пътя за квантово моделиране на " изкуствени твърди тела ".

Сред вероятните претенденти е и американецът Стивън Куейк, който работи в граничната област сред физика и биология. Друга прогноза сочи към Такаши Танигучи и Кенджи Ватанабе от Япония, чиито разработки стоят в основата на революцията в проучванията на електронното държание на двумерните материали.

Според шведски специалисти за премията са почтени и французойката Ан Л'Юлие, канадецът Пол Коркъм и унгарско-австрийският академик Ференц Краус за новаторския им принос в проучванията за това, което се случва с материята на равнище молекулярни взаимоотношения в границите на квинтилионна част от секундата. Френската изследователка бе член на Нобеловия комитет от 2007 година до 2015 година, което може да намали възможностите й да бъде удостоена с премията.

Според настоящите правила, Нобеловите награди за физика и за химия се присъждат единствено на създатели на публикации, оповестени в рецензирани издания. Откритията им би трябвало да бъдат основни и приети от международната научна общественост. Затова експериментаторите получават премията по-често от теоретиците, които претендират за наградата за прието пояснение на известно събитие.

Най-младият лауреат на премията за физика е Лорънс Браг от Австралия (25 г.), който е отличен през 1915 година дружно с татко си Уилям Хенри Браг за проучването на кристали благодарение на рентгенови лъчи. Най-възрастният притежател на наградата е американецът Артър Ашкин, който е почетен с Нобеловата премия през 2018 година, когато е 96-годишен.

Наградите се връчват на гала на 10 декември, денят на гибелта на Алфред Нобел. След двегодишно спиране поради пандемията, тържеството още веднъж ще се организира в Стокхолмската филхармония, където лауреатите ще получат от ръцете на шведския крал Карл XVI Густав златен орден с портрет на Нобел и тапия.

Размерът на паричната награда на Нобеловата премия е 10 милиона крони, равняващи се на малко над 900 000 щатски $ по сегашния обменен курс, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР