Нобеловите награди за 2019 година бяха връчени днес на традиционните

...
Нобеловите награди за 2019 година бяха връчени днес на традиционните
Коментари Харесай

Нобелистите за 2019 година получиха призовете си

Нобеловите награди за 2019 година бяха връчени през днешния ден на обичайните тържествени церемонии в Осло и в Стокхолм. Настроенията в двете скандинавски столици обаче противоположни. Докато в Осло честваха тържеството на разсъдъка над войната, в Стокхолм имаше митинги против носителя на премията за литература с обвинявания, че отхвърля закононарушенията против мюсюлмани във войните в някогашна Югославия.


Абий Ахмед, министър председателят на Етиопия, одобри в Осло Нобеловата премия за мир с констатацията, че дружно с президента на Еритрея Исаяс Афверки, близо 20 години след войната сред двете страни, са съумели да реализират същински мир, съгласявайки се, че народите им не са врагове, а жертви на един общ зложелател - бедността.
Абий Ахмед, министър-председател на Етиопия: Някои в никакъв случай не са виждали война, само че величаят войните и ги считат за нещо сантиментално. Те не са виждали страха, изтощението, разрухата и нещастието. Никога не са почувствали празнотата след кръвопролитията. Войната е пъкълът.
Ахмед обаче е подложен на критика, че още постанова ръководство с твърда ръка, което мъчно би довело до помиряване и единство на над 100-милионното население на Етиопия, което включва 80 етнически групи.

В Стокхолм няколкостотин души участваха в два митинга против удостояването на австрийския публицист Петер Хандке Нобеловата премия за литература. Церемонията, на която той получи тапия и орден, беше бойкотирана от Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Албания и Турция. Хандке, който Нобеловият комитет счита за един от най-влиятелните европейски писатели след Втората международна война, е упрекван, че е бил прекомерно непосредствен до Сърбия по време на югославските войни и че отхвърля геноцида в Сребреница.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР