Нобеловите награди ще бъдат присъдени от понеделник, 3 октомври, до

...
Нобеловите награди ще бъдат присъдени от понеделник, 3 октомври, до
Коментари Харесай

5 любопитни факта за Нобеловите награди

Нобеловите награди ще бъдат присъдени от понеделник, 3 октомври, до 10 октомври в Стокхолм и Осло на хора, работили " за богатството на човечеството ", както повелява основателят им. Пет любопитни обстоятелството за тях предлага Агенция Франс Прес, цитира Българска телеграфна агенция.

Награда за живите

От 1974 година уставът на Нобеловата фондация планува премията да не се присъжда посмъртно, в случай че лауреатът не е умрял след оповестяването на името му.

Преди нормалното предписание да бъде записано черно на бяло, са наградени единствено двама умряли, и двамата шведи - поетът Ерик Аксел Карлфелд (нобелист за литература през 1931 г.) и генералният секретар на Организация на обединените нации Даг Хамаршелд (лауреат за мир през 1961 г.), умрял при неразбираеми условия. Имало е и случаи, когато премия не е присъждана в символ на респект към умрял, както през 1948 година след гибелта на Ганди. Един от по-новите лауреати в никакъв случай няма да има опцията да получи фамозното телефонно позвъняване, с което се оповестява за премията: през 2011 година премията за медицина завоюва канадецът Ралф Стайнман, а три дни по-рано научихме за неговата гибел. Но той остана в листата на спечелилите.

Цяло положение към Нобеловия орден

Нобеловите награди са с паричен еквивалент 10 милиона крони за категория (около 900 000 евро по настоящи цени) и 18-каратов златен орден. Руският публицист Дмитрий Муратов, притежател на Нобелова премия за мир, съумя да трансформира златото в благосъстояние в интерес на украинските деца. През юни 196-грамовият орден, извоюван през 2021 година, донесе 103,5 милиона $, отпуснати от неизвестен човеколюбец и дарени на стратегия на УНИЦЕФ. Това е 21 пъти повече от предходния връх.

Недоразумение в основата на премиите

На 12 април 1888 година в Кан умира по-големият брат на Алфред Нобел - Лудвиг. Но в. " Фигаро " прави неточност и афишира гибелта на Алфред на първата си страница с разрушителен текст: " Човек, който доста мъчно може да бъде избран като покровител на човечеството, умря през вчерашния ден в Кан. Той е господин Нобел, изобретателят на динамита ".
Какви терзания предизвиква на Алфред този несвоевременен некролог? Формулировката му за избора на лауреатите е на тези, които са съдействали " за богатството на човечеството ". " Но можем единствено да си представяме това ", тъй като случаят не се загатва в кореспонденцията му, споделя биографката му Ингрид Карлберг пред Агенция Франс Прес. Посетителите, отишли да изкажат съболезнованията си в парижкия дом на изобретателя, са сюрпризирани, че са посрещнати от напълно живия Алфред, както оповестява в. " Фигаро " на идващия ден.

Нобелов лауреат от 1903 година е пионер на теорията за световното стопляне

Талантливият в доста области шведски физик и химик Сванте Арениус получава Нобелова премия за химия през 1903 година за своята " доктрина на електролитната дисоциация ". Но през днешния ден статутът му на пионер се дължи на различен реформаторски труд: в края на 19-и век той е първият, който формулира теорията, че изгарянето на изкопаеми горива - по това време главно въглища, води до световно стопляне посредством отделянето на въглероден двуокис в атмосферата. Според неговите калкулации удвояването на концентрацията на въглероден двуокис би довело до стопляне на планетата с пет градуса - актуалните модели към този момент дават диапазон от 2,6 и 3,9 градуса Целзий. Далеч от съмнението за все по-огромните количества изкопаеми горива, които човечеството ще употребява, Арениус подценява скоростта, с която ще бъде достигнато това равнище, и предвижда, че такова стопляне ще настъпи вследствие на човешката активност... до 3000 години.

Нови конкурентни доста великодушни награди

С над 120-годишна история и име, известно в целия свят, Нобеловите награди към момента имат какво да предложат. Но някои хора ги считат за малко старомодни или даже прашасали, а избираните от тях открития - постоянно остарели. Наградата " За заслужен живот " ( " Right Livelihood " ) е учредена през 1980 година от богат германо-швед, откакто Нобеловата фондация отхвърля предлагането му да бъдат основани две нови категории - за околна среда и развиване. Но Нобеловите награди си откриха и нов съперник от богатата Силициева котловина: оценките " Пробив " ( " Breaktrough Prize " ). Тези калифорнийски противници на авторитетните шведски комитети, които към този момент са наречени " Оскари за просвета ", разполагат с три милиона $, което е към три пъти повече от Нобеловата премия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР