Нобеловите лауреати за 2019 година отправиха призив за засилване на

...
Нобеловите лауреати за 2019 година отправиха призив за засилване на
Коментари Харесай

Нобелови лауреати с общ призив за климата

Нобеловите лауреати за 2019 година насочиха апел за усилване на ограниченията за битка с климатичните промени, съобщи Ройтерс. Нобелистите приказваха на конференция в Стокхолм, където на 10 декември ще получат премиите си. 

Носителят на Нобел за химия Стенли Уитингъм, отличен за създаването на литиево-йонните акумулатори, които направиха допустима революцията на мобилните технологии и понижаване използването на изкопаеми горива, съобщи:

" Смятам, че назря времето да решим казуса с климата, само че би трябвало да сме прагматични, тъй като няма да е елементарно. Не можем просто да спрем всичко, което отделя въглероден диоксид. Но мисля, че литиево-йонните акумулатори ще оказват помощ за решението като да вземем за пример електрификация на превоза. "

Швейцарският академик Дидие Кело, който завоюва Нобеловата премия за физика, за откриване тайните на еволюцията на вселената, акцентира:

" Аз ще разясня астрофизичната страна, тъй като на няколко пъти чух хора да споделят, че няма значение, тъй като в даден миг ще се наложи да напуснем Земята. Това е извънредно безконтролно изявление. Звездите са толкоз надалеч, че въобще не се надявайте да съумеете да избягате от Земята. По-добре да се съсредоточим върху решаването на казуса, а не да мечтаем по какъв начин ще унищожим и изоставим планетата си. "

Американката Естер Дуфло, която е един от тримата лауреати на Нобела за стопанска система, сподели:

" Често хората се надяват, че нещата ще се оправят от самосебе си, тъй като възобновимата сила ще стане по-евтина и ще зареждаме потреблението си с нея. Щеше да е отлично, само че не би трябвало да разчитаме, че ще се случи. Спирането на измененията в климата изисква смяна в държанието ни и в потреблението ни, изключително в богатите страни. "

Спорове към литературната премия  

Същевременно Косово ще бойкотира церемонията във вторник по връчването на Нобеловата премия за литература за 2019 година, разгласи външният министър Беджет Пацоли, представен от Франс прес.

Бойкотът ще се изрази в неявяване на косовския дипломат в Швеция от церемонията в Стокхолм. А повода, както уточни Пацоли, е, че лауреатът - австрийският публицист Петер Хандке, е бил другар на някогашния югославски президент Слободан Милошевич.

Турция се намеси на държавно равнище с рецензия към нобеловия комитет. Съветникът на президента Реджеп Ердоган - Ибрахим Калън, изясни, че за Анкара е цинично човек, който отхвърля геноцида против босненските мюсюлмани в Сребреница, да получава такова самопризнание./ Bnr.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР