Нобеловата награда за литература е разтърсена от най-тежкия скандал в

...
Нобеловата награда за литература е разтърсена от най-тежкия скандал в
Коментари Харесай

Скандал с Нобела за литература

Нобеловата премия за литература е разтърсена от най-тежкия скандал в историята си, твърди създателят на Гардиън Андрю Браун и добавя: И в него са забъркани сексизъм, пари, привилегии, а равнището му би засрамило и децата в детската градина, откакто трима от 18-те членове на комитета не съумяха да изключат четвърти – Катарина Фростенсон – и подадоха оставки. Съпругът на поетесата Фростенсон е с 18 обвинявания в полово принуждение, в това число обезчестяване, писа lira.bg.
В четвъртък вечерта Фростенсон и непрекъснатият секретар Сара Даниус, която беше измежду обвинителите й, напуснаха след тричасово съвещание. А обществената омраза измежду по-принцип тайнствените членове на Академията доближи невиждани размери. Един от тях, писателят и публицист Пер Вастберг, написа, че срещата се е обърнала в „ търговия с коне, в която бяха жертвани една против друга две дами. Това е леке върху репутацията на Академията, което не може да бъде отмито, и всичко това поради един полов див звяр “. Нормалният отговор е групова оставка и избор на нов комитет, само че се оказва, че по устав това е невероятно. Членството в Академията е пожизнено. Всеки може да се откаже от това си обвързване, само че след последните кавги към този момент няма кворум за избирането на нови членове. Крал Карл, който е унаследен патрон на Академията, готви промени в устава, с цел да се преодолее патовата обстановка.
Академията включва 18 членове, богати, обхванати с авторитет и загадъчност, които връчват Нобеловата премия за литература от учредяването й през 1901 година насам (другите Нобелови награди се връчват от разнообразни комитети, да вземем за пример тази за мир – от норвежкия парламент). Първата жена член на Академията е шведската писателка Селма Лагерльоф, която преди този момент печели премията. Но все пак комитетът си остава доминиран от мъже. Една от дребното дами измежду членовете е Фростенсон, която дружно със брачна половинка си Жан-Клод Арно има артистичен клуб, субсидиран от Академията. През 1996 година младият актьор Ана-Карин Билунд написа на непрекъснатия секретар Стуре Ален, че е подложена на полов тормоз от Арно, само че писмото е пренебрегнато и чак неотдавна стана известно за необятната публика.
Миналата есен, в разгара на свадите в Холивуд, 18 дами поотделно упрекнаха Арно в полово посягане пред вестник „ Дагенс Нихетер “, а самият той отхвърли обвиняванията. Последваха обвинявания и в обявяване на седем от носителите на премията, организираха се и следствия за противозаконни залагания. Всъщност в продължение на няколко месеца името на Арно не се загатваше поради характерна спогодба в Швеция, съгласно която медиите не посочват имената на нарушители и обвинени.
В същото време първата жена непрекъснат секретар на Академията Сара Даниус се пробва да я модернизира. Въпреки името на поста, който заема тя обаче, за разлика от членовете на комитета, нейната служба не е пожизнена и задачата й е изключително комплицирана, като се има поради дългогодишното окопаване на сътрудниците й, настроили се против по-модерните й възгледи.
Колапсът на този самодостатъчен патриархат още не е настъпил. В невиждано изказване кралят съобщи, че не утвърждава протичащото се в Академията. Междувременно писателят Клас Йостергрен, който напусна комитета в символ на противоречие с отхвърли на сътрудниците си да изключат Фростенсон, към този момент публично желае да напусне. И въпросът към този момент е в ръцете на юристите. А Академията, която в миналото определяше посоката на актуалната западна литература, към този момент е клуб, в който никой не желае да членува, написа още в lira.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР