Но ако Западът откаже да признае легитимността и рационалността на

...
Но ако Западът откаже да признае легитимността и рационалността на
Коментари Харесай

Global Times: Китай търси път към мира

Но в случай че Западът откаже да признае легитимността и рационалността на съветския проблем със сигурността, той ще повтори грешките, направени с разширението на НАТО през последните десетилетия.

Китайският политик Ван И се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва. Бяха разисквани редица въпроси, в това число Украйна, макар обстоятелството, че Съединени американски щати и западните страни са по-заинтересовани от изпращането на спомагателни оръжия за поддържане на напрежението.

Китайските анализатори считат, че Китай ще направи всичко допустимо да посредничи, само че дали мирният проект ще бъде ефикасен зависи от двете воюващи страни. Киев е мощно повлиян от Вашингтон, който не се интересува от неотложно преустановяване на огъня, а избира проточващ се спор, който да обезкърви Москва. Според специалиста, мирът може да пристигна единствено откакто големите загуби на бойните полета принудят най-малко едната страна да промени решението си, написа китайското издание на Global Times.

„ По време на срещата на Ван И с Владимир Путин двете страни обмениха отзиви по украинския въпрос. Ван И сподели, че Китай прави оценка препотвърждаването на желанието на Русия да реши казуса посредством разговор и договаряния. Китай, както постоянно, ще поддържа справедлива и обективна позиция и ще играе градивна роля в политическото споразумяване на рецесията “, - се споделя в публикацията.

Ван И, шеф на Службата на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, също се срещна с съветския външен министър Сергей Лавров и секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Ван и Лавров организираха задълбочени полемики по украинския въпрос. Представителят на Китайската национална република акцентира, че макар сложността на обстановката не би трябвало да се изоставят напъните за реализиране на мир. Има вяра страните да продължат да основават условия за разговор и договаряния и да намерят ефикасни способи за политическо споразумяване, счита създателят на публикацията в GT.

По мнението на специалистите, срещите на Ван И с висшето управление на Русия демонстрират, че Москва високо цени стратегическите връзки с Китай, както и че приема съществено концепцията на Китай по украинския въпрос и това е доказателство за неповторимото въздействие на Китай за посреднически цели.

По-рано на Мюнхенската конференция по сигурността Ван И сподели, че Китай ще разгласява позиция за намиране на политическо решение на рецесията. Документът ще включва някои значими оферти от Китай, в които се акцентира, че суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да се зачитат и законните ползи в региона на сигурността би трябвало да се одобряват съществено.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели, че китайската страна е споделила с него основните точки от мирния проект, " които ще бъдат в детайли проучени от украинската страна незабавно щом получи цялостния текст на документа. "

По думите на GT, доказателство, че „ Киев ще одобри съществено напъните и позицията на Китай “, е фактът, че украинският външен министър сподели това на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

Ако Западът откаже да признае легитимността и рационалността на въпроса за съветската сигурност, той просто ще повтори грешките, направени с разширението на НАТО през последните десетилетия, което в последна сметка докара до сегашния спор. Москва в никакъв случай няма да одобри предложение, което отхвърля нейните ползи за сигурност, и затова спорът няма да бъде спрян, считат китайските анализатори.

„ Сигурно е, че проектът, препоръчан от западните страни, и напъните, положени от западните водачи за ходатайство в сегашния спор, се провалиха и сега светът в действителност се нуждае от нов проект за излизане от задънената улица и Китай поема отговорността за това. - написа в Global Times Ли Хайдонг, професор в Китайския университет по външни работи в Пекин.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР