Низвергнатият от ръководството на БСП пловдивски бизнесмен Георги Гергов е

...
Низвергнатият от ръководството на БСП пловдивски бизнесмен Георги Гергов е
Коментари Харесай

Гергов иска от Варна невърнатите на държавата акции в Пловдивския панаир

Низвергнатият от управлението на Българска социалистическа партия пловдивски предприемач Георги Гергов е предложил на варненския кмет Иван Портних общината да взе участие в неговото сдружение " Пълдин туринвест " като внесе като апортен дял акциите си в Международния панаир в Пловдив. Докладна бележка с предложение на кмета на ГЕРБ общинският съвет във Варна да утвърди сходна договорка бе импортирана за разглеждане на съвещание в петък на комисията " Собственост и стопанство " и придвижена за по-горното разискване.

Ако и общинският съвет поддържа сходен апорт, " Пълдин туринвест " на " Гергов ще усили каузи си в Пловдивския панаир и от 50.3% ще има власт над 79.3%, даващи му действително правото даже и при изискуемо квалифицирано болшинство да може да взема всички решения ", сигнализира пловдивският общински консултант Веселина Александрова от " Демократична България " във Facebook.



Покрай настояването на Гергов излиза наяве, че община Варна не е върнала от страната акции в панаира с желание да се оползотвори терен в центъра на града, притежаван от Гергов и именуван от локалните Дупката, поради разрушени преди време остарели къщи и открити антични стени, които пречат там просто да бъде издигнато нещо. Преди пет години държавното управление се отхвърли дефинитивно от каузи си от 49.63% в " Международен панаир Пловдив " и реши 29 на 100 от тях да даде на община Варна, а останалите – на Пловдив.

Местната власт под тепетата година по-късно, откакто първо одобри подаръка, по повеля на премиера Бойко Борисов, сърдит от " Цумгейт " с присъединяване на Гергов, реши. По-късно общината във Варна същогласува, само че се оказва, че не е сторила това, за разлика от Пловдив.

По думите на Николай Капитанов, консултант от " Демократична България " във Варна, пред изданието " Дневник ", решението на общината за връщане на акциите не е изпълнено, тъй като Министерството на стопанската система не подхванало нищо.

Така в този момент Портних желае тези 29 на 100 в панаира да се внесат в " Пълдин туринвест ", което е мажоритарният акционер с малко над 50 % в Пловдивския панаир. В това сдружение 25% е делът на пловдивската община, а контролът се държи от Гергов.

От докладната на варненския кмет излиза наяве, че предлагането на пловдивския предприемач е аргументирано със затрудненото състояние на панаира, където поради пандемията от Covid-19 в последната година и половина е извършено единствено едно ревю. Всички мероприятия за 2020 година са били анулирани, не са чакат такива и през 2021 година, а панаирът е притиснат от възходящите интернет услугите, глобализацията и понижаване на панаирите и ревютата като цяло в международен мащаб.

Според Гергов " заради разнообразието от активи, които има, " Пълдин инвест " е сдружение, което има разнообразни благоприятни условия за развиване, вложения и бизнес, включително и посредством другите дъщерни сдружения, които не са мощно подвластни от рецесията с ковид в България и в света ". Портних също счита, че с апорта, без да прави спомагателни разноски, община Варна ще бъде акционер " в по-голямо и несъмнено сдружение с благоприятни условия за разнообразна активност, включително и за дял ".

В докладната си бележка кметът на Варна твърди също, че след възможен апорт " единствено един огромен акционер в лицето на " Пълдин туринвест " ще поема тежестите, загубите и при нужда ангажимент за разноските в дъщерното му сдружение " Международен панаир Пловдив " АД. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР