низително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас. Дори

...
низително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас. Дори
Коментари Харесай

Доклад: Насилие и зверства в българските психиатрични болници

низително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас. Дори принуждение и зверства.

Това са констатациите за държавните психиатрии в България в на

Връзвани ли са пациенти с психиатрични проблеми с вериги и катинари, бити ли са с пръчки - екипът на беседва с шеф на държавна психиатрична болница.

"Ще стартира с това, че когато слушаме Комисията оставаме с усещане, че тук има разпънати пациенти по леглата. Такова нещо не се случва. Има регламентирани средства. Това, което се употребява при нас, са кожените колани, които са регламентирани средства. Те са главното средство за фиксация на болните. Ако пациентът е извънредно възбуден, тези така наречени вериги се употребяват, с цел да се вържат кожените колани за леглото. Насилие не се употребява, това е болница. Фиксацията е последното средство за справяне с експанзията на пациентите ", съобщи шефът на Държавната психиатрична болница – с. Царев брод доктор Нели Николова.

"Според наредбата са нужни 4 души, с цел да се фиксира един пациент. Един от тях наложително би трябвало да е от пола на пациента. Нощните наряди обаче се обезпечават от санитари. Тогава пораждат проблеми и се постанова да употребяваме помощ от други сътрудници ", споделя още тя.

"Пациентите могат да си тръгнат когато изискат. Важно е обаче да подпишат декларация. Когато обаче те могат да бъдат рискови, ние имаме право да сигнализираме прокуратурата и да стартираме процедура по задържането им в болничното заведение. Това също е в правилника и е уредено от закона ", прибавя доктор Николова.

Още по тематиката вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР