Ния Пушкарова е художничка, кураторка, организаторка на фестивали. Родена е

...
Коментари Харесай

20 въпроса: Ния Пушкарова

Ния Пушкарова е художничка, кураторка, организаторка на фестивали. Родена е в София, приключила е изящни изкуства в университета в Рединг, има тапия по арт мениджмънт от Международния институт за просвета и ръководство в Залцбург.

Името ѝ свързваме с голям брой резидентски стратегии и най-много с интернационалния фестивал за модерно изкуство " Водна кула арт фест " (2006 - 2016), чието десетгодишно житие и страдалчество кали създателката си в административни борби и я стимулира още повече да търси изява и гений отвън канона. Освен уговорките си към ръководеното от нея съдружие ИМЕ, Ния продължава и своята самостоятелна процедура на забавен мултидисциплинарен актьор с многочислени и разнородни участия и колаборации по света.

Силната гражданска позиция и феминистките убеждения постоянно са били част от творчеството ѝ: " Жената е подценявана много умишлено в хода на историята освен в България, на всички места. У нас отношението като цяло е, че това е " фиктивен " проблем, занимаващ само тайфа мъжкарани на Запад. "

Занимават я огромни тематики, като да вземем за пример до каква степен се простират отговорностите на актьора като човек и за какво е изключително значимо да се работи върху предишното.

На 18 май в софийската изложба Port A се открива нейната галерия " Аз, естествената! ", която събира документи от осъществени и неосъществени планове. Темата на изложбата са рестриктивните мерки - тези в нас и тези отвън нас.
Като какъв човек се определяте?
Безрезервно доверчива!
Капитал - брой 19 Нещото, в което вярвате безусловно?
Че има живот и отвън Млечния път.
Любимият ви миг от деня?
Няма по какъв начин да избегна клишето - утринното кафе.
Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Самата моя работа и фактът, че се отнасям към нея като към работа, макар недоверието на мнозина, че е изобщо такава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР