„Ний сми новити патриоти на Бургас, ний пазим интиресите на

...
„Ний сми новити патриоти на Бургас, ний пазим интиресите на
Коментари Харесай

Бургаски Динковци драпат към политиката като патрЕоти

„ Ний сми новити патриоти на Бургас, ний пазим интиресите на гражданити “. Този тежък акцент и самочувствие ми привлякоха вниманието от ефира на една национална телевизия. Поглеждам – бургаска батка, до него още няколко с спортни екипи. Един от тях употребява трибагреника за нещо приблизително сред покривало и дъждобран. Дадоха думата на втори „ патрЕот “, само че заради липса на титри не разбрах какво сподели. Отдолу течеше надпис, че хората са представители на ОЗБГ.

Проверих в google – Организация за протекция на българските жители. Продължих да диря от какво ще ни пазят. От уеб страницата им излиза наяве - провеждат най-вече митинги в отбрана на Динко от Ямбол, против прокуратурата, против отровни езера(?!), против насилието над деца, лекция за ген. Христо Луков, поддържат доктора – стрелец от Пловдив и постоянно на разположение имат националния байрак. И, несъмнено, ненавиждат всички обичайни партии и придвижвания (те пък очевидно не се интересуват от тях).

Момчетата може и да приказват нечленоразделно, само че знаят какво вършат. Или някой им споделя. В Бургас явно се приготвя нова мини партийка на вълната на измъчения национализъм и популизъм. Класически фейсбук патриоти, овладели хейтърски групи в обществените мрежи.

Оказва се, обаче, че не са единствено те.
Няколко дни по-късно в „ Шоуто на Слави “ демонстрираха филм за млад мъж от Бургаско, който публицистите съпоставят с ангел, със самоуверено сърце. Човекът работи в автокъща, само че при наводняване в близко село помагал на хората. Нямаше потребност от 30 минути лигавене, от страна на екипа на Дългия, с цел да стане ясно, че момчето (Пламен някой си) са го харесали за техния политически план.

Работи се по маркетинг шаблон. И индивидът с автокъщата, и другите патрЕоти се вкопчват в добре изглеждащи дела. Първият към този момент събира пари за монумент (5-метров?!) на заклани от турците хора край Бургас. На 3 март повел автошествие - с пушещи Мерцедес-и от 90-е и с надути клаксони. Играят хоро, обличат се в национални носии. Като ги видиш и чуеш излиза наяве, че не са излизали от Бургас. Лошо образовани, само че шумни. Но пък към този момент са носители на провинциални награди.

Как медиите им оказват помощ?
Журналистите са им сътрудници. Без тях нямаше да схвана за тях.
Слави е явен (следващият ми текст ще е за новите му софийски протежета). Телевизиите обичат да демонстрират митинги. Половината вести са отдадени на това. Може да са 5 души, само че мятат ли знамето са отразени.

Медиите дават ефир и на хора, които непринудено оказват помощ. Има единствено едно изискване - да не са свързани с партии. Българинът не обича политик с лопата – ще каже, че си прави PR на гърба на нечия непозната покруса. Дарения от политици също се гледат с ненавист – счита се, че те са длъжни да го вършат.

А тези, новите герои, се показват просто като жители с положителни сърца. Репортерките тичат след тях и им дават опция за изява. Това, несъмнено, ще е до момента в който разгласят, че „ хората сами са ги помолили да ги съставляват в политиката “.
И както прочетох в уеб страницата на ОЗБГ: „ Не ни е прелестно да одобряваме дарения, само че се постанова “.

Иван Борисов

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР