Нивото на развитие на стоматологията при маите изненадва учените …Група

...
Нивото на развитие на стоматологията при маите изненадва учените …Група
Коментари Харесай

Нивото на развитие на стоматологията при маите изненадва учените

Нивото на развиване на стоматологията при маите изненадва учените …Група учени проучват зъби на маи, открити на археологически разкопки и откриват ненадейно високо равнище на антично дентално изкуство.Древните маи несъмнено са били горди със зъбите си. Много преди европейците да стартират да поставят злато по зъбите си, хората в Мезоамерика употребявали нефрит, тюркоаз, злато, джет или хематит.Освен това, зъболечението на маите е налично както за богати, по този начин и за небогати мъже и дами. Като цяло наподобява, че доста хора от ранна възраст са започвали да посещават ортодонт, с цел да украсят зъбите си със скъпоценни камъни и минерали.Археолозите допускат, че украсените със скъпоценни камъни зъби на маите са имали както духовна, по този начин и естетическа цел.
Наскоро екип от учени от Университети в Съединени американски щати и Мексико взема решение да прегледа по-отблизо по какъв начин зъболекарите на маите прикрепват камъни към зъбите. Изследването е оповестено в Journal of Archaeological Science.Първо, откривателите откриват, че материалите за циментиране са били необикновено здрави, задържайки камъните на място даже след повече от хиляда години. Второ, те имат комплициран състав, включващ субстанции, които понижават кариесите, възпаленията и инфекциите в устата.

 1 - Нивото на развиване на стоматологията при маите изненадва учените
Пробиването на дупки в зъбите е правено толкоз ловко, че не е засягало пулпата на нервите и кръвоносните съдове.Четете още: Проф. Лиза Луцеро твърди, че на Земята към момента има представители на маитеЗъбите, взети за проучване, са открити в три археологически обекта на маите – в Гватемала, Белиз и Хондурас, а хората, на които принадлежат, са най-обикновени, а не от елита.Повечето дентални цименти демонстрират съществуването на съединения, свързани с боровия катран, за които се счита, че съдържа антибактериални свойства. Два от осемте зъба съдържат останки от склареолид, растително съединяване с антибактериални и противогъбични свойства, което постоянно се употребява и в парфюмерийната промишленост, защото има прелестен аромат.

 2 - Нивото на развиване на стоматологията при маите изненадва учените
Етеричните масла от растения също са постоянно срещани в денталните смеси на маите, което допуска евентуални противовъзпалителни резултати.Археолозите са знаели и преди, че маите са били доста чувствителни към здравето на зъбите си. Редовно почиствали и полирали зъбите си, а почналите да гният зъби се отстранявали в точния момент.Известен, което не го прави по-малко неочакван, е фактът, че в челюстите на владетеля на маите Джанааб Пакал, който умира през 683 година сл. Хр. на 80 години, съвсем всичките зъби са непокътнати и са в доста положително положение.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР