Нивото на пристигналите в ЕС нелегални имигранти е спаднало до

...
Нивото на пристигналите в ЕС нелегални имигранти е спаднало до
Коментари Харесай

Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.

Нивото на пристигналите в Европейски Съюз незаконни имигранти е спаднало до най-ниското си равнище от 2013 година насам. Това заяви Агенцията за гранична сигурност Frontex в петък, представена от AFP.
В същото време се е нараснал броят на мигрантите, изпратени назад в страната на генезис, сподели шефът на Агенцията Фабрис Леджери по време на конференция в Брюксел.
Разбивка на данните за 2019 година сподели, че спадът в общия брой на пристигналите на външните граници на Европейски Съюз мигранти се дължи главно на понижения брой мигранти, които се пробват да преминат от Северна Африка през Средиземно море до Италия или Испания.
Все още има непрекъснат брой опити за влизане в Европейски Съюз през източната му граница -  България, Гърция и Кипър, където пресичането на границата се е нараснало с 46% спрямо 2018 година Подобен скок бе маркиран и във връзка с Хърватия и Унгария.
Афганистанците и сирийците са най-големите групи, влизащи в блока, съобщи Леджери, като разясни, че спорът и политическата неустойчивост са водещ претекст. Все по-неблагоприятните условия за афганистанците в Иран и Пакистан също подтикван тяхната миграция.
Леджери означи, че броят на върнатите е на рекордно равнище - 15 850 души са изпратени назад, доста от тях с търговски полети, което се прави оценка като „ извънредно ефикасен ” способ.
Германия, Италия, Франция и Белгия оглавиха страните от Европейски Съюз, възползвали се от интервенциите на Frontex по връщането на мигранти. Основните стани, приели назад своите жители са Албания, Тунис и Грузия.
Леджери съобщи, че задачата на Frontex ще бъде доста усъвършенствана идната година, когато по граничните пунктове бъде ситуиран първият щатен еднообразен личен състав на чиновниците на граничната и бреговата защита на организацията.
Този корпус е формиран от 7500 наети през последните три месеца чиновници. Те ще бъдат подготвени скоро и ще попълнят състава на националните гранични служби, когато страните-членки на Европейски Съюз в Шенгенската зона преценяват, че се нуждаят от помощ.
Силите на Frontex през идващите 7 година би трябвало да доближат до 10 000 души и ще могат да оказват помощ и на страни отвън рамките на Европейски Съюз, когато това бъде поискано.
Леджери акцентира, че Frontex ще се нуждае от задоволително финансиране от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година, който понастоящем е предмет на разгорещени договаряния сред страните членки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР