Нивото на кофеин в кръвта може да повлияе на количеството

...
Нивото на кофеин в кръвта може да повлияе на количеството
Коментари Харесай

Напитката, влияеща на телесните мазнини и диабета

Нивото на кофеин в кръвта може да повлияе на количеството мазнини в тялото ви - фактор, който от своя страна може да дефинира риска от развиване на диабет вид 2 и сърдечносъдови болести.

Това са изводите от ново изследване, в което са употребявани генетични маркери, с цел да се откри по-категорична връзка сред равнищата на кофеин, показателя на телесната маса и риска от диабет вид 2.

Изследователският екип от Каролинския институт в Швеция, Бристолския университет в Обединеното кралство и Имперския лицей в Лондон в Обединеното кралство твърди, че безкалоричните кофеинови питиета могат да бъдат проучени като евентуално средство за подкрепяне на намаляването на равнищата на телесните мазнини.

" Генетично плануваните по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък показател на телесна маса и мастна маса на цялото тяло ", пишат откривателите в оповестения си документ.

" Освен това генетично предсказаните по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък риск от диабет вид 2. Приблизително половината от резултата на кофеина върху отговорността за диабет вид 2 се прави оценка като опосредстван посредством понижаване на ИТМ. "

Проучването включва данни от малко под 10 000 души, събрани от съществуващи генетични бази данни, като се концентрира върху вариации в или наоколо до характерни гени, за които е известно, че са свързани със скоростта, с която се разгражда кофеинът. Като цяло, хората с вариации, засягащи гените - а точно CYP1A2 и ген, който го контролира, наименуван AHR - са склонни да разграждат кофеина по-бавно, което му разрешава да остане в кръвта по-дълго. Въпреки това те са склонни да пият по-малко кофеин като цяло.

Използван е метод, наименуван Менделеева рандомизация, с цел да се дефинират евентуалните причинно-следствени връзки сред съществуването на вариациите, болести като диабет, телесна маса и фактори, свързани с метода на живот.

Въпреки че е открита забележителна връзка сред равнищата на кофеин, показателя на телесната маса и риска от диабет вид 2, не се обрисува връзка сред количеството кофеин в кръвта и сърдечносъдовите болести, в това число предсърдно мъждене, сърдечна непълнота и инсулт.

Предишни изследвания са свързвали умереното и релативно увеличение на потреблението на кофеин с по-добро сърдечно здраве и по-нисък ИТМ, а новото проучване прибавя повече детайлности към това, което към този момент знаем за въздействието на кафето върху организма.

Важно е също по този начин да се има поради, че не всички резултати на кофеина върху организма са позитивни, което значи, че би трябвало да се внимава, когато се преценят изгодите от пиенето му - само че това последно изследване е значима стъпка в оценката на това какъв брой кофеин е съвършен.

" Малки, краткосрочни изследвания демонстрират, че приемът на кофеин води до понижаване на тежестта и мастната маса, само че дълготрайните резултати от приема на кофеин са незнайни ", пишат откривателите.

Екипът счита, че показаната тук връзка може да се дължи на метода, по който кофеинът покачва термогенезата (производството на топлина) и окисляването на мазнините (превръщането на мазнините в енергия) в организма, които играят значима роля за цялостния метаболизъм.

Въпреки това, с цел да се потвърдят аргументите и следствията, ще са нужни спомагателни проучвания. Въпреки че това изследване включва огромна извадка, Менделеевата рандомизация не е безпогрешна и към момента е допустимо да има други фактори, които не са били регистрирани в това изследване.

" Като се има поради необятният банкет на кофеин в международен мащаб, даже дребните му метаболитни резултати биха могли да имат значими последствия за здравето ", пишат откривателите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР